5 pozitivnih posledic odraščanja s psom

28. maja, 2019
Photo by Leah Kelley from Pexels
Preživljanje otroštva v pasji družbi skoraj nima negativnih strani, si gotovo upamo zatrditi vsi, ki nam je bilo to dano.

Toda tudi raziskave kažejo, da ima pasja družba na otroke zelo pozitiven vpliv. Otroci, ki odraščajo s psom, imajo večji občutek za odgovornost, bolj so empatični, njihova čustvena inteligenca je višja, bolje razumejo cikel življenja. Na splošno družba živali zelo pozitivno vpliva na otrokov razvoj.

Empatija

Otroci, ki živijo s psom ali mačko, se že zgodaj naučijo skrbeti za drugo živo bitje. Dojamejo, da je treba poskrbeti, da ima pes ali mačka vodo, hrano, da potrebuje toplino, bližino. Otrok, ki odrašča s psom ali mačko, je dokazano bolj empatičen tudi do drugih ljudi in živali.

Samozavest

Skrb za živali s seboj prinese določeno odgovornost, ta pa daje otroku občutek, da je pomemben, kar krepi samozavest.

Kognitivni razvoj

Otroci se z ljubljenčkom ne samo igrajo, temveč tudi pogovarjajo in tako že od ranega otroštva krepijo kognitivne sposobnosti.

Manj stresa

Živali so čudovita čustvena podpora, ki dokazano zmanjšujejo negativna občutja. Mnogo otrok, ki ima doma ljubljenčka, se najprej zaupa prav njemu.

Boljše razumevanje življenjskega kroga

Razlaga življenjskega kroga od rojstva do smrti je za starše včasih pravi izziv. Živali lahko pri tem zelo pomagajo. Otrok lažje razume, da se nekoč vsakdo poslovi, kot se je morda njegov ljubljenček. In na drugi strani, če bo otrok prisoten pri rojstvu nove živali, opazovanju mladičkov, bo vse skupaj o začetku in koncu življenja lažje, hitreje in povsem spontano povezal.