Življenje s psom

Nagobčnik in halti: varnost naj bo na prvem mestu

Halti ali oglavnik je pripomoček, ki nam lahko služi za pomoč pri obvladovanju sile in teže psa, ko vleče na povodcu. Povodec pripnemo na sprednji del haltija, pod gobčkom. Ko pes na povodcu povleče, mu lastna sila obrne telo v tisto smer, kjer je povodec, in mu tako prepreči pot naprej.

Zavedati pa se moramo, da nam lahko halti služi le kot pripomoček pri učenju hoje na popuščenem povodcu in vsekakor ni nadomestek za odsotnost učenja. Uporaba haltija je primerna pri večjih psih, ki jih njihovi skrbniki zaradi velike teže težko fizično zadržijo, ko psi povlečejo.

Halti in nagobčnik nista eno in isto

Mnogi ljudje zamenjujejo halti in nagobčnik, saj sta prvi na pogled res podobna drug drugemu. Trakovi namreč potekajo čez gobček in mimo ušes. Vendar je odprtina za gobček veliko večja, povodec se pripenja za rinko pod gobčkom.

Halti je pripomoček, ki zaradi načina izvedbe in pripenjanja pomaga fizično obvladovati psa, ko ta vleče na povodcu, in ni primeren za odpravo vedenjskih težav, je le pripomoček, ki nam lahko služi v času učenja psa hoje na popuščenem povodcu in vzpostavljanja povezave med skrbnikom in psom.

Ko je pes pravilno naučen, načeloma haltija ne potrebuje več. Če psa ne učimo in uporabljamo samo halti, potem ga bomo zelo verjetno skozi celotno pasje življenje primorani uporabljati.

Kako psa navadimo na halti?

Psa je s pomočjo pozitivne motivacije dobro začeti čim prej navajati na halti. Psa v nič ne silimo, navajamo ga počasi in postopno v njegovem ritmu. Naj se nam nikamor ne mudi. Najprej ga nagrajujemo samo v bližini haltija, kasneje ob natikanju na gobček, pa tudi ko zapremo halti za njegovimi ušesi. Do tega koraka smo ga nagradili takoj, torej okvirno po sekundi ali dveh, ko je bil halti v njegovi bližini ali na njem. Ko je psu udobno, da mu halti nadenemo, začnemo počasi podaljševati čas, ko ga nosi. Najprej naj ga ima na sebi le sekundo ali dve in ga nagradimo; ko vidimo, da se dobro počuti, počasi sekunde dodajamo. Nato ga začnemo nagrajevati v gibanju, kasneje pripnemo še povodec.

Halti tudi po meri

Pri nakupu moramo biti pozorni, da izberemo pravilno velikost in da je halti narejen iz kakovostnega materiala. V ustrezni trgovini za male živali nam bodo pomagali pri izbiri. V tujini je mogoče naročiti tudi haltije po meri. Na spletu najdemo podrobna navodila, kako izmeriti dimenzije za izdelavo tega pripomočka, ki ga v treh tednih po plačilu dobimo po pošti.

 

Blanka Markovič Kocen

 

 

 

 

 

 

 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.