Šolanje in šport Življenje s psom

Nagobčnik kot obvezna oprema

Nagobčnikov se praviloma drži slab sloves, saj mnogi, ki vidijo psa z nagobčnikom, najprej pomislijo, da gre za nevarno žival. Pa temu ni vselej tako. Na nagobčnik bi kazalo navaditi prav vsakega psa, saj je ta pripomoček v nekaterih situacijah obvezen.

Nagobčnik je odličen pripomoček pri vzgoji in šolanju, služi pa tudi pri preprečevanju ugriza. Pasji gobček bolj stisne, običajno je gobček obdan s tkanino, da je videti bolj polno, ali pa je na njem plastična ali mrežasta košarica. Vsak pes, od najmanjšega do največjega, bi moral biti navajen na nagobčnik in mu ob tem ne bi smelo biti neprijetno.

Kdaj je nagobčnik obvezen?

Nagobčnik je obvezen, na primer, če je pri veterinarju zaradi bolečin možnost, da bi pes ugriznil, če se poškoduje in ga moramo oskrbeti (spet je možen ugriz zaradi bolečin), če je zaradi nepoznanega okolja/slabe izkušnje možnost ugriza.

Nagobčnik je obvezen tudi za javni prevoz (npr. avtobus, vlak, gondola, trajekt, podzemna železnica …).

Uporaba nagobčnika je obvezna, denimo, pri pasjem frizerju: podobno kot pri veterinarju se bo pes, ki ni navajen nege pri frizerju, branil z ugrizom.

Pri odpravljanju vedenjskih težav pri psu je nagobčnik obvezen, dokler se neželeno vedenje ne odpravi – tedaj bo nagobčnik služil predvsem za varnost okolice.

Mnogi skrbniki psov nagobčnik redno uporabljajo za preprečitev pobiranja hrane po tleh, obvezen pa je, če ima pes oznako, da je nevaren.

Status nevarnega psa: gre za negotove in prestrašene pse, krivda je na strani skrbnika

Kako psa navadimo na nagobčnik?

Navajanje na nagobčnik mora potekati počasi in postopoma, v ritmu, ki za psa ni neprijeten. Uporabljamo pozitivno motivacijo.

Nagobčnike v grobem lahko razdelimo na najlonske in takšne s košaro. Prvi načeloma najbolj stisnejo gobček, medtem ko je pri tistih s košaro lahko večinoma odprt, saj mu mreža okoli gobca preprečuje ugriz. Pes z vsemi vrstami nagobčnika normalno vohlja, pri sprejemanju hrane pa je odvisno od modela – če nam je to pomembno, izberemo takšen model, da lahko odpre gobček in sprejme hrano.

Pri uporabi nagobčnika pazimo, da lahko pes dovolj odpre gobček za hlajenje, zlasti v toplih mesecih, in če je pes aktiven.

 

Blanka Markovič Kocen (urednica revije Moj pes), Nina Jerot (CoolDog – vadbena klinika za pse), Alfakan

 

 

 

 

 

 

 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.