Življenje s psom

Navajanje psa na sobno kletko oz. hišni boks

Če psa primerno in predvsem pravilno navajamo in mu predstavimo boks kot nekaj pozitivnega, bo to slej ko prej to postalo njegovo varno zatočišče.

Boks postane za psa nekakšen »brlog«, kamor se bo rad umaknil. Psi so od volkov podedovali težnjo po tem, da iščejo varno zatočišče v smislu brloga, radi imajo da jih nekaj ščiti od zgoraj in od strani.

Kaj je cilj boksa?

Cilj sobne kletke oziroma hišnega boksa naj bo ravno to, da se bo pes imel nekam za umakniti. Pa tudi, da bomo psa in naše stanovanje v času naše odsotnosti zavarovali in preprečili morebitne nevarnosti, ki prežijo na psa, kadar uničuje ali požre kaj škodljivega ali celo strupenega. Če imamo mladička, ga s pomočjo boksa tudi lažje navadimo na sobno čistočo, saj psi praviloma ne opravljajo potrebe tam, kjer spijo. Psu z pomočjo boksa preprečimo, da se navadi na določene neželene vzorce in imamo nad njim večji nadzor, kadar nas ni doma ali se z njim ne moremo ukvarjati.

Pomembno je, da boks ni prevelik, pa tudi ne premajhen. Velik naj bo ravno toliko, da se pes lahko v njem obrne, normalno vstaja in ulega. Če bo boks prevelik, bo mladiček opravljal potrebo v kotu.

V boksu se naj godijo zgolj dobre in pozitivne stvari

Psa postopoma navajamo na boks tako, da mu v boks mečemo brikete ali priboljške in mu pustimo, da gre sam v notranjost kletke. Vzemimo si čas in nikar ne hitimo. V boksu naj bo pes deležen izjemnih poslastic, igrač, crkljanja. Lahko mu damo kakšno mesnato kost ali priboljšek za žvečenje, ki ga bo lahko grizel dalj časa. V času uvajanja vrat kletke še ne zapirajmo oz. naj bodo vrata ves čas odprta, dokler ne presodimo, da pes sam in rad hodi vanj.

Seveda je izjemno pomembno, da pes ni cele dneve zaprt (to vsekakor ni namen boksa!) in je deležen vsakodnevnega ukvarjanja, sprehodov, igre in ostale interakcije z okolico.

Anja Kosi