Ni vsaka oprema – dobra oprema

24. februarja, 2020
Ste se že kdaj vprašali, ali je oprema, ki jo dan za dnem dajete na svojega psa, mogoče škodljiva? Kako psihološko in zdravstveno vpliva nanj?

Inštruktorji, ki pri šolanju, vzgoji in prevzgoji psov uporabljajo najnovejše pristope in prijazne metode, opozarjajo, da ni vsaka oprema, ki jo najdemo na trgu, primerna za naše štirinožne prijatelje.

Vedno več strokovnjakov je kritičnih do uporabe klasičnih ovratnic. Prvi razlog, ki ga navajajo, je psihološki – pes se počuti bolje, če ni davljen in vlečen za vrat. Pasji vrat je namreč izjemno občutljiv za dotikanje. To izhaja iz tega, da se psi v zelo resnih situacijah kaznujejo z ugrizom za kožno gubo na zgornjem delu vratu.

Drugi razlog pa je, da ovratnice, zatezne ovratnice in podobni pripomočki lahko povzročijo različne poškodbe. Pri vlečenju na povodcu, ko je pes pripet na ovratnico, lahko pride do poškodbe sapnika in težav z dihanjem, do poškodb požiralnika in podjezičnice, poškodb bezgavk, žleze ščitnice, žil, motenega pretoka krvi, do zategnjenosti mišic, do poškodb vretenc in medvretenčnih ploščic, pa do ukleščenja živcev vratnega dela hrbtenice …

Alternativa? Dobra oprsnica

V zadnjem času strokovnjaki zagovarjajo uporabo oprsnice tipa H (na hrbtu je vidna črka H, spredaj na prsnem košu pa črka Y) namesto klasičnih ovratnic. Dobra oprsnica ima na sprednjem delu obliko črke Y, katere center ne leži na mehkem delu vratu, ampak na začetku kosti prsnice. Ne ovira ramen in tako dopušča tacam neovirano gibanje; ne ovira vratu in ostaja v celoti na prsnem košu; ne drgne psa pod pazduhami.

Povodec naj bo dolg vsaj 3 metre

V pasjih šolah z najnovejšimi pristopi vam bodo pri izbiri povodca svetovali vsaj 3 metre dolg povodec. Zakaj?

  • Ker pes potrebuje svobodo pri gibanju, da se lahko sproščeno giba, voha in raziskuje okolico.
  • Ker se pes zelo slabo počuti, ko ve, da je omejen na kratko in da ničesar ne more, sploh pa v situacijah, ki so zanj neprijetne. Psi ne komunicirajo med seboj samo s telesno govorico in različnimi zvoki, ampak tudi z uporabo prostora; ko npr. želijo narediti miritveni signal ‘lok’ pri srečanju z drugim psom, ali ko se preprosto želijo umakniti pred nekom.
  • Ker se njegovo obnašanje razlikuje od našega. Dva psa bosta pri srečanju pristopila eden do drugega v loku, med ovohavanjem se bosta vrtela in se ovohavala. In da vse to normalno pasje vedenje steče, kar se da brez težav in da je naš kuža, ki je zaradi našega okolja pripet na povodec, čim bolj avtentičen pri komuniciranju z okolico, smo mu mi dolžni pomagati tako, da ga pri njegovem naravnem obnašanju ne oviramo.

POMEMBNO

Obeski, ki jih dajemo na psa, kot so značke z imeni ali nosilci za pasje iztrebke, morajo biti nemoteči. Za psa je namreč zelo neprijetno, ko ve, da mora skozi ulico, kjer bo s svojim cingljajočim obeskom zbudil vse pse ali, ko ga bo cel sprehod ves čas v glavo udarjal plastičen ali kovinski shranjevalec za vrečke za pobiranje pasjih iztrebkov. V teh dveh primerih je na primer bolje, če ime in telefonsko številko enostavno kar všijemo v pasjo oprsnico. Vrečke za pobiranje pasjih iztrebkov pa lahko shranimo v slavno vrečko, ki je za psa popolnoma nemoteča in se lahko pritrdi tako na povodec kot na oprsnico.

Sara Čotar