Nova raziskava: Psi vedo, kdaj jim zares želite dati priboljšek in kdaj ne

28. januarja, 2023

Tesna družbena vez med ljudmi in psi je dobro uveljavljena, vendar imajo raziskovalci omejeno razumevanje, če in kako psi razumejo človeško namero.

Da bi ugotovili, ali lahko psi razlikujejo med namernimi in naključnimi dejanji tujcev, so Christoph Völter z Univerze za veterinarsko medicino na Dunaju in njegovi kolegi izvedli raziskavo z ljudmi, ki so psom ponujali hrano, medtem ko so gibanje telesa živali spremljali z osmimi kamerami.

Vsak pes in človek sta bila ločena s prozorno plastično ploščo z luknjami, skozi katere je bilo mogoče potisniti košček klobase. V 96 poskusih je sodelovalo 48 psov. Človeški udeleženci so bodisi “dražili” psa tako, da so dvignili priboljšek in ga potegnili nazaj, bodisi so se pretvarjali, da so nespretno spustili kos klobase na svojo stran plošče, preden jo je pes lahko pojedel.

Pokazali več potrpežljivosti, ko je padel priboljšek pomotoma prednje

V vseh poskusih so morali psi čakati 30 sekund, preden so končno prejeli nagrado, med tem pa je ekipa spremljala njihovo reakcijo. Naprava, ki sledi določenim točkam na pasjem telesu, omogoča raziskovalcem, da analizirajo njihovo govorico telesa.

Ugotovili so, da so se psi odzvali bolj potrpežljivo, ko so se ljudje pretvarjali, da jim je padel priboljšek kot takrat, ko so ga namerno potegnili stran: vzpostavili so več očesnega stika s preizkuševalcem, več mahali z repom in ostali bližje prozorni pregradi, kar kaže, da so še vedno pričakovali priboljšek. Psi, ki so jih ljudje le “dražili” s klobaso, so pogosteje sedeli, ležali in se umikali prozorni pregradi. Rezultati so bili podobni pri različnih pasmah psov, starosti in spolu.

 

Vir: NewScientist