Pes v vaši postelji: 13 znanstveno podprtih koristi spanja s psom

21. novembra, 2022

Posteljo z vsaj enim psom deli vsaj 55 odstotkov vprašanih lastnikov hišnih ljubljenčkov, v eni od raziskav. Toda ali je spanje s svojim psom dobra ideja?

Čeprav o tej temi že leta potekajo razprave, številne študije ugotavljajo, da je spanje s hišnim ljubljenčkom dejansko lahko dobro. Zaradi topline pasjega telesa, enakomernega srčnega utripa in zaščitniške narave je lahko skupno spanje s psom bolj varno in udobno.

1. Zmanjšuje depresijo

Nedavna študija je ugotovila, da so ljudje, ki so izvajali dejavnosti ali terapijo s psi, poročali o manj depresivnih simptomih. Njihova prisotnost med spanjem nam pomaga, da se sprostimo in poveča pretok oksitocina, hormona ljubezni.

2. Spodbuja theta možganske valove

Na podlagi dejstva, da spanje s psi poveča pretok oksitocina, ima to tudi velik vpliv na to, kako globoko spimo. Spanje s psom spodbuja theta možganske valove, za katere je znano, da se pojavljajo med fazo REM spanja. Študije so pokazale, da se njihov srčni utrip sinhronizira, ko so psi s svojimi lastniki. To je dodaten dokaz pomirjujočih učinkov, ki jih ima lahko prisotnost psa na človeške možgane.

3. Poveča občutek varnosti

Občutek varnosti lahko igra veliko vlogo pri tem, kako dobro spite. Nedavna študija je raziskala, kako prisotnost hišnega ljubljenčka v postelji vpliva na kakovost spanja žensk, in ugotovila, da se zaradi tega počutijo bolj varne in udobno.

4. Lajša nespečnost

Študije kažejo, da lahko pes v postelji pomaga pri lajšanju nespečnosti z ublažitvijo tesnobe, kar ustvarja boljše razpoloženje in okolje za spanje.

5. Poveča udobje

Ta ista zbirka študij je pokazala, da se lahko živali za podporo uporabljajo za zmanjšanje nočnih mor in celo za pomoč tistim, ki trpijo zaradi posttravmatske stresne motnje. Stopnja udobja, ki jo pes prinese v posteljo, vas pomiri in poskrbi, da se počutite udobno.

6. Zmanjšuje osamljenost

Nedavne študije kažejo, da številni posamezniki – zlasti tisti, ki so samski – ugotovijo, da jim prisotnost hišnega ljubljenčka pomaga spati. Druženje, varnost in sprostitev, ki jo lahko zagotovi vaš pes, je odličen razlog, da spite skupaj z njim.

7. Izboljša kakovost spanja

Neka študija je pred kratkim pokazala, da so ljudje, ki so spali s psom v svoji spalnici, ohranili boljšo rutino in so imeli kakovostnejši spanec. Udeleženci (in njihovi psi) so nosili merilnik spanja sedem noči. Ugotovili so, da imajo ljudje 81-odstotno učinkovitost spanja, psi pa 85-odstotno učinkovitost spanja. Če se zbujate utrujeni, poskusite spati s svojim psom.

8. Zmanjšuje stres

Crkljanje s hišnim ljubljenčkom vodi do sproščanja oksitocina, hormona, ki zmanjšuje stres in dviguje vaše razpoloženje. Pomaga lahko tudi pri znižanju srčnega utripa, znižanju kortizola – stresnega hormona in vam na koncu pomaga do boljšega nočnega počitka. Pravzaprav 74 odstotkov lastnikov hišnih ljubljenčkov poroča o izboljšanju njihovega duševnega zdravja zaradi lastništva hišnih ljubljenčkov.

9. Znižuje krvni tlak

Ko že govorimo o fizičnih učinkih, ki jih ima stik s psi na človeško telo, je ena študija pokazala, da interakcija med človekom in psom, kot je božanje ali dotikanje psa, vodi do nižjih vrednosti krvnega tlaka. Terapevtske koristi bivanja s psom se ne prenehajo, ko zaspite.

10. Krepi vez s psom

Ameriški staroselci na Aljaski so spali s svojimi psi za medsebojno toplino. Psi so se zbirali ob tabornem ognju z ljudmi in v mrzlih nočeh delili njihovo posteljo. Bolj, kot je bila noč mrzla, več psov je bilo potrebnih za ogrevanje. To je nedvomno pomagalo okrepiti zgodnjo vez med ljudmi in psi – nekateri veterinarji menijo, da lahko pomaga pri socializaciji še danes. Skupno spanje da psu vedeti, da je del vašega tropa, in veliko ljudi trdi, da je pse lažje učiti, če spijo v bližini svojih lastnikov.

11. Spodbuja zdravo srce

Dobra novica za lastnike hišnih ljubljenčkov – študija Ameriškega združenja za srce je odkrila povezavo med lastništvom hišnih ljubljenčkov in zdravim srcem. Pokazalo se je, da lastništvo hišnih ljubljenčkov zmanjša sistemsko hipertenzijo pri lastnikih hišnih ljubljenčkov, saj jim pomagajo, da ostanejo bolj aktivni, vendar igrajo pomembno vlogo tudi njihov pomirjevalni učinek in vpliv na krvni tlak.

12. Zmanjšuje alergije pozneje v življenju

Ena od študij je pokazala, da je bilo pri dojenčkih, ki so spali s svojimi ljubljenčki, manj verjetno, da bodo pozneje v življenju razvili alergije. Zdi se, da ima zgodnja izpostavljenost alergenom, ki jih prenašajo psi, pozitiven učinek. Čeprav to morda ne velja za vse, je vsekakor vredno razmisliti, ko se odločate, da boste svojega psa pustili spati v otrokovi spalnici.

13. Boljše splošno zdravje

Neka raziskava je pokazala, da je 41 odstotkov lastnikov hišnih ljubljenčkov opisalo spanje s svojimi ljubljenčki kot nemoteče in celo koristno. Pasja družba čez dan in med spanjem, lahko izboljša tudi splošno zdravje.

Poglejte še nasvete za varnost, če pes spi v vaši postelji!

Pes v vaši postelji: Nasveti za varno spanje s psom

Vir: Casper