Nasveti Šolanje in šport Življenje s psom

Piskajoče igrače: Kako so nam v pomoč pri šolanju psa? (In kako poskrbeti za varno igranje)

foto: adobestock
Igrače, ki piskajo, so običajno med najljubšimi pasjimi igračami.

Zakaj so piskajoče igrače tako všeč vašemu psu, lahko preberete TULE, tokrat pa bomo pogledali, kako si lahko z njimi pomagamo pri šolanju psa in kako poskrbimo, da bo igranje z njimi varno.

Kako igrače lahko pomagajo pri treningu?

Piskajoča igračka lahko pomaga naučiti psa, da se odziva na ime in da pride, ko ga pokličete, če npr. klic pospremite s piskanjem igrače za svojim hrbtom – ko priteče, pa mu jo vržete, da jo ulovi.
Poleg tega lahko piskanje z igračko preusmeri pozornost psu, ko npr. počne nekaj, česar ne bi smel.

Poleg tega lahko s piskajočo igračko ulovite izjemne trenutne na fotografije – ko je vsa pozornost psa usmerjena na igračo, ušesa »našpičena«, oči iskrive, fokusiran izraz, nemalokrat pa celo ljubka nagnjenost glave!

Težava: pes ne spusti igrače!

V primeru, ko pes igrače ne želi spustiti in mu je ne morete vzeti, strokovnjaki priporočajo, da mu ponudite kupčijo – zamenjavo za nekaj boljšega. To je največkrat njegov najljubši priboljšek, denimo.

Pa so piskajoče igrače za pse sploh varne?

Kratek odgovor je: so, dokler je pes ne pogoltne (ali raztrga na koščke in koščke požre). V tem primeru lahko pride do blokade v prebavnem traktu, ki jo je potrebno reševati z operacijo. Zato je zelo pomembno, da imate psa ob igri z igračami pod nadzorom.

Pomembno je tudi, da izberemo igračo iz kakovostnega materiala, ki bo prenesel nekaj grizenja in žvečenja, hkrati pa ne bo vseboval škodljivih snovi.

error: Kopiranje teksta ni mogoče.