Pogoste napake, ki jih delajo lastniki prvega psa

9. maja, 2023

Ko prvič pripeljete v svoj dom psa, pa naj bo mladiček ali odrasel, je to nepozabno lepo doživetje.

A, kot ugotavljajo strokovnjaki za vzgojo in veterino, novopečeni pasji lastniki pogosto delajo nekaj napak, ki lahko kasneje povzročijo težave.

Priprava na prihod psa

Pomembno je, da se na prihod psa pripravimo. Pomembno je vedeti, v kaj se podajate – preberite in se pozanimajte čim več o pasmi psa, o karakterju izbranega psa in o osnovnih potrebah, vzgoji, življenju s psom.

Poleg tega je seveda pomembno tudi, da pripravite svoj dom na novega člana družine, še preden pride. Preglejte, kje bi se lahko zgodila kakšna nesreča, kaj morate umakniti, kaj je za psa lahko nevarno. Pripravljeno morate imeti tudi osnovno opremo od hrane do posodic, postelj, odej, opreme za nego, do igrač, povodca …

Nezadostna socializacija

Tudi to je pogosta napaka pasjih začetnikov. Psa je treba socializirati, najbolj kritično obdobje je v času odraščanja – takrat jih moramo izpostavljati čim več novim stvarem – od drugih ljudi, živali, drugih psov, do novih situacij, vožnje, … Pomembno je tudi učenje tehnik, ki pomagajo psu v stresnih situacijah.

Nedosledna vzgoja

Doslednost in rutina sta najboljša prijatelja pasjega doma. Psom prija, če vedo, kaj pričakovati. Če se držite urnika in rutine se hitreje navadijo na nov dom.

Pri vzgoji je pomembno tudi zaupanje, zato vzgajamo s pozitivno nagrado. To je v pomoč tudi pri odpravljanju neželenega vedenja in postavljanju meja.

Zanemarjanje zdravja in varnosti

Rutinski zdravstveni pregledi so pomembni za zdravje psa. Tudi tega se včasih novopečeni lastniki ne zavedajo dovolj – mladički in starejši psi potrebujejo več preventivnih pregledov kot enkrat letno.

Pomembna je tudi nega in skrb za zobe.

Neprimerna prehrana in vadba

Dobra prehrana in zadostna vadba sta enako pomembna za pse kot za nas. Preprečita lahko številne zdravstvene zaplete tekom življenja psa.