Življenje s psom

Razlike med samci in samicami pri psih: Karakter samice (2. del)

foto: adobestock
Ko izbirate novega pasjega prijatelja, je veliko stvari, o katerih morate razmisliti, kot so npr. vedenje psa, njegova velikost, starost, potrebe po negi in raven aktivnosti. Kaj pa spol? Je spol psa nekaj, kar bi morali upoštevati preden sprejmete svojo odločitev?

Obstajajo določeni stereotipi in splošna mnenja o tem, kakšni so samci in kakšne samice, vendar ti ne držijo vedno, saj na obnašanje psa vplivajo tudi drugi dejavniki, npr. sterilizacija in kastracija.

V seriji člankov bomo podrobneje predstavili razlike. Tokrat nekaj več o značilnostih karakterja samice.

Karakter samice

Hormoni estrogen, progesteron in oksitocin so ključni za pasjo samičko in njeno zmožnost zanositve ter vzgoje mladičev. Ti hormoni pa igrajo vlogo tudi pri nekaterih lastnostih in vedenjih, ki se pogosteje pripisujejo samičkam.

Samice so mirnejše od samcev?

Čeprav ni raziskav, ki bi potrdile to trditev, veljajo psičke za mirnejše od samcev. To zna biti povezano z dejstvom, da vzgajanje mladičkov zahteva določeno raven razsodnosti, ki je samci, ki niso toliko vključeni v vzgojo svojih potomcev, ne potrebujejo.

Samice je lažje trenirati kot samce

Študija, objavljena v Royal Society Open Science leta 2017, je pokazala, da so se samice bolje odrezale pri ocenjevanju ubogljivosti, kar posledično pomeni, da jih je lažje trenirati. In če res drži, da so samičke mirnejše od samcev, se lažje osredotočijo na to, kaj se učijo, medtem ko zna samce zmotiti vsaka veverica, ki priteče mimo.

Nesterilizirane psičke potrebujejo nego

Ko gre nesterilizirana psička čez svoj menstrualni cikel, so v njej aktivni vsi hormoni, ki so povezani z brejostjo, četudi psička ni breja. To pomeni, da se lahko zgodi, da bo psička po koncu svojega cikla začela gnezditi oz. pripravljati okolje za mladičke. To lahko opazimo tudi v situacijah, kot je npr. nežno nošenje plišaste igrače naokoli.

Zvestobo pogosteje pripisujemo samicam kot samcem

Tako samci kot samice so zvesti. Vendar imajo samice običajno višje ravni oksitocina, hormona, ki spodbuja vezi med materjo in njenim potomstvom, kar je lahko odgovor na vprašanje, zakaj imamo samice za zvestejše od samcev. Študija, objavljena v znanstveni reviji Science leta 2015, pa je pokazala, da se lahko s svojim psom, ne glede na spol, preprosto povežeta že z gledanjem v oči.


Preberite tudi: Razlike med samci in samicami pri psih: Karakter samca (1. del)

Razlike med samci in samicami pri psih: Karakter samca (1. del)

error: Kopiranje teksta ni mogoče.