Skijoring – vedno bolj priljubljen pasji zimski šport

Skijoring je povsem zimski šport, kjer se tekač poganja s palicami in smučmi, psi pa s svojo vleko poskrbijo za dodatno moč in hitrost.

Rekreativni skijoring je tudi pri nas vse bolj priljubljen predvsem med lastniki psov, ki se ukvarjajo s tekom na smučeh. Pri tekmovalnem skijoringu so proge dolge približno 5 km, uporabljajo pa se oprijeta oblačila in lahke tekaške smuči. Pri tem športu lahko sodeluje od eden do trije psi.

Skijoring na dolge proge obsega dolžino prog po 32 km ali več. Poznamo tudi backcountry ali backwoods skijoring, ki poteka v naravi po neutrjenih poteh. Za dolge proge in takšen šport so primerni predvsem večji psi, ki so zelo vzdržljivi in močni v primeru tekmovalne discipline pa še hitri.

Velikokrat si v takšnih zimskih športih predstavljamo zgolj polarne pasme, a zelo vzdržljivi in močni ter hitri so tudi psi drugih večjih pasem. Pomembno je – tako kot pri vsakem zimskem športu – da psu ponudimo dovolj kakovostno prehrano in varovalna oblačila, če jih potrebuje. Nikakor pa ne smemo pozabiti na poznavanje vremenskih razmer, še posebno, ko se podamo na dolge proge in daleč v naravo.