Sobna čistoča – kako se lotiti učenja?

9. marca, 2020
Sobna čistoča je izziv za večino lastnikov. Spopadanje z lužicami in kupčki bo znatno lažje, če je podlago naredil že vzreditelj.

Nekateri mladički pridejo iz legla praktično sobno čisti, drugim pa je sobna čistoča nekaj manj poznanega. Pri teh se je treba za to malce bolj potruditi. Nekaj napotkov, ki bodo nam in psičku olajšali pot do zastavljenega cilja:

  • V naši odsotnosti (ponoči, ko smo v službi, šoli …) naj bo pes na omejenem prostoru, najbolj praktično je, če je v boksu (dovolj velikem in udobnem).
  • Mladička odnesemo na prosto po vsakem obroku, igri oz. aktivnosti v notranjem prostoru ter ko se zbudi. Spodbujamo ga, da opravi potrebo, potem ga izdatno pohvalimo in ga nagradimo s priboljškom in kratko igro.
  • Če kužka zalotimo pri dejanju, ga lahko prekinemo in odnesemo ven, da dokonča svoje (čeprav to ni vedno uspešno, saj nekatere prekinitev zaustavi za nedoločen čas). Če pa je svoje že opravil in naletimo le še na posledice, potem mirno počistimo in se potrudimo, da bomo naslednjič ukrepali prej in nezgodo preprečili.
  • Bodimo pozorni na znake, ki nakazujeji, da se mladiček pripravlja na lulanje ali kaknje – intenzivnejše vohljanje, kroženje in pogledovanje ali premikanje proti izhodnim vratom.

Zapomnimo si – psi si v osnovi želijo biti sobno čisti, na nas pa je, da jim to tudi omogočimo. Naučimo se ”brati” svojega mladička, da bomo prepoznali znake želje po izhodu, pa bomo z malo sreče v enem do treh tednih imeli sobno čistega psa.

Urška Medvedšek (prispevek je bil v celoti objavljen v reviji Moj pes, feb. 2015)