Aktualno Zdravje & nega Življenje s psom

Trave že cvetijo: 7 nevarnosti rastline travniški lisičji rep za psa

foto: adobestock
Travniški lisičji rep je ena od pomembnih rastlin za pasje lastnike. Je namreč potencialno zelo nevarna za pse – v času, ko cveti!

Travniški lisičji rep ima namreč t.i. štoparska semena – ki se z drobnimi kaveljčki oprimejo živali in tako poskrbijo, da jih raznaša. Če jih pes vdihne ali poje, so še posebej nevarna.

To so nevarnosti, ki jih rastlina predstavlja za psa

1 Tačke

Semena, ki padejo na tla, lahko pes pohodi. Ob tem se lahko zarinejo med blazinice tačk. Če opazite šepanje, oteklino ali da si pes liže tačko, preverite, če ni morda vzrok seme.

2 Ušesa

Če pes stresa z glavo, jo nagiba v eno stran ali si praska uho, ima lahko nekje v uhlju seme trave. Seme lahko zaide tako globoko, da ga brez pomoči veterinarja ne morete najti (ali odstraniti).

3 Oči

Bodite pozorni na rdečino, izcedek, oteklino in na to, če pes mežika ali si »menca« oko s tačko. Vse to so lahko znaki, da mu škodo na očesu dela travniški lisičji rep.

4 Smrček

Izcedek iz nosu, pogosto in intenzivno kihanje lahko pomenijo, da je seme rastline nekje znotraj dihalne poti vašega psa in morate k veterinarju.

5 Spolovila

Seme se lahko s svojim ‘hakeljcem’ zagozdi tudi v spolovilu vašega psa ali psičke, kar se pogosto zgodi ob lulanju. Če opazite nenadno pogosto lizanje predela, je lahko vzrok travniški lisičji rep.

6 Koža

Seme se učinkovito in hitro oprime dlake, če pa se zasidra v kožo, lahko povzroči rane ali ognojke.

7 Usta

Travniški lisičji rep s semeni, ki jih pes poje, lahko, tako kot v dihalnih poteh, povzroči številne resne težave, saj lahko potuje po telesu psa in poškoduje številne organe, tudi možgane.


Preberite tudi: Travniški lisičji rep lahko psom povzroči nemalo težav

Travniški lisičji rep lahko psom povzroči nemalo težav

error: Kopiranje teksta ni mogoče.