Življenje s psom

Življenje s pasjim seniorjem – majhne prilagoditve za večjo kakovost bivanja

Tako kot se prilagodite življenju z mladičkom, tako pride do prilagajanj, ko naši zvesti pasji spremljevalci prestopijo v jesen življenja.

Pri manjših kužkih se to načeloma zgodi malo kasneje kot pri večjih, a kakorkoli obračamo – vedno pride prehitro. Morda boste opazili, da mu tako dolgi sprehodi, kot sta jih sicer vajena, ne ustrezajo več, morda težko vstane ali še težje skoči v avto.

A ne obupajte, saj na srečo lahko sami veliko naredite, da bo olajšate tegobe, ki jih prinaša starost in s tem ohranite tudi enako kvaliteto življenja.

Prilagodite stanovanje

Drseč parket hitreje spodnese tačke in običajno tudi pripomore k težjemu vstajanju. Ta del lahko enostavno rešite tako, da na najbolj kritične točke namestite preproge. Običajno je to tam, kjer kuža najraje leži na tleh ali pa morda na kakšnem “ovinku” v stanovanju, kjer ga rado zanese. Manj zdrsov, manj trpljenja za sklepe!

Rampa za lažji dostop v avtomobil

Večina starejših kosmatincev ne bo mogla več tako elegantno skočiti v avto, vaš hrbet pa težjih psov tudi ne bo prenašal prav dolgo časa. Sebi in njemu olajšajte življenje tako, da si omislite rampo, ki bo poskrbela za lažji dostop v avtomobil. Enako rampo lahko uporabite tudi za lažji dostop do kavča, če je pes na njem dobrodošel.

Prilagodite dolžino sprehodov

Raje večkrat na dan na krajši sprehod, kot 1-krat dnevno na (pre)dolgega! Sprehod je običajno tisti vrhunec dneva in ga večina psov z veseljem pričakuje. Izbirajte položen in stabilen teren, tempo prilagodite psu in se držite pravila, da je manj več.

Prilagodite prehrano in dodatke

Starejši psi običajno ne potrebujejo več tako kalorične prehrane, razmislite o spremembi, morda tudi o manjših količinah obrokov. Ker ima v teh letih tudi veliko psov težave z gibanjem, sklepi, degenerativnimi spremembami na hrbtenici, premislite o dodatkih, ki bi jim morda lahko koristili. Posvetujte se tudi z veterinarjem in upoštevajte njegove predloge.

Naj starost psa ne bo razlog za manj aktivno in pestro skupno življenje, vse se da, včasih se moramo samo malo prilagoditi, potem pa lahko uživamo dalje.

Lena Gregorčič

error: Kopiranje teksta ni mogoče.