10 fascinantnih dejstev o psih

19. oktobra, 2021
Ljudje velikokrat mislijo, da o psih vedo vse, pa vendar so znanstveniki in raziskovalci pasjega vedenja o človekovem najboljšem prijatelju odkrili še marsikaj zanimivega.

Pa poglejmo, če ste o psih vedeli tudi to…

  1. Psi so rojeni za vonjanje:

Pasji vonj je občutno močnejši od človeškega. Pasji smrček ima okrog 800 različnih vrst vohalnih receptorskih celic, kar je skoraj dvakrat več kot pri človeku. Del možganov, ki procesira vonjave, pri psih zavzema 1,95 odstotka pasjih možganov, pri človeku pa le 0,03 odstotka človeških možganov.

2. Psi lahko zaznavajo tudi neverjetno medle vonjave:

Raziskave so pokazale, da lahko psi zaznavajo kemikalije v razmerju 1:bilijon. V enem od poskusov je bil pes sposoben zaznati vonj raka na jajčnikih v zgolj kapljici krvi.

3. Psi so sposobni zaznati že drobno razliko v istem vonju:

Psi dobro vedo, iz katere smeri prihaja vonj, prav tako pa zaznavajo tudi, da so nekateri vonji starejši in da so se drugi pojavili šele nedavno. Leva pasja nosnica naj bi vonjave zaznava še nekoliko bolje od desne.

4. Psi imajo še dodaten organ za zaznavanje vonjav:

Podobno kot nekatere druge živali imajo tudi psi Jacobsonov oziroma vomeronazalni organ, ki se nahaja v nosni votlini in je namenjen zaznavanju feromonov. Morda ste že videli svojega psa, kako včasih voha tako, da zaviha zgornjo ustnico in pokaže zobe. Samec to počne večinoma takrat, ko je v bližini samica, ki se goni ali pa voha sled urina, ki ga je pustila goneča se psica. Takrat poskuša zaznati čim več molekul z Jacobsonovim organom.

5. Psi v ogledalu sebe ne prepoznajo, premorejo pa samozavedanje:

Strokovnjaki dokazujejo, da pes samega sebe ne bo prepoznal v ogledalu, da pa zna pes ločiti svoj urin od urina drugih psov. To naj bi bil dokaz, da se zavedajo samih sebe.

6. V šibki svetlobi pes vidi bolje od človeka:

Pasja mrežnica vsebuje vrsto receptorjev, ki za funkcioniranje zahtevajo manj intenzivno svetlobo, in manj receptorjev za barve videnega. Zato v temi pes vidi bolje od človeka.

7. Psi vidijo barve:

Nekateri trdijo, da psi ne vidijo in ločijo barv, vendar to ne drži. Različne raziskave so potrdile, da psi ločijo barve, zaznavo pa tudi svetlost in intenzivnost barv.

8. Psi slišijo višine tona veliko bolje kot ljudje:

Najvišja višina tona, ki jo človek zazna, je okrog 20 kHz, medtem ko psi slišijo vse do višine 45 kHz. Vendar pa te svoje sposobnosti psi velikokrat ne uporabljajo oziroma jo omejujejo na določene situacije.

9. Psi lahko slišijo in prepoznajo svoje ime v močnem hrupu, a ne tako dobro kot človek:

Psi bodo svoje ime prepoznali in slišali v hrupu, a le, če bo izrečeno z najmanj takšno glasnostjo, kot je glasno ozadje. Pri človeku je drugače, saj je sposoben svoje ime slišati tudi, če ga izrečemo z nižjim glasom od ozadja. Če se boste s psom torej nahajali v zelo glasni množici in ga poklicali z imenom v nižjem tonu od ozadja, se mogoče ne bo odzval. Pa ne zato, ker bi vas ignoriral.

10. Pasji smrčki so lahko boljši od človeške tehnologije:

Medtem ko senzorji, ki so rezultat človeške tehnologije, zaznajo le približno polovico eksplozivnih sredstev, jih psi zaznajo kar 80 odstotkov.

Katja Željan