10 najbolj mirnih pasem psov

30. septembra, 2021
Vas zanima, katere so najbolj mirne pasme psov glede na njihove naravne odzive na vonjave, zvoke in predmete?

Če gre verjeti portalu ilovedogscute.com, so to naslednje pasme:

Kavalir kralja Karla:

Številni lastniki teh psov pasmo opisujejo kot nadvse prijetnega in prilagodljivega prijatelja, ki je vedno dobre volje. Kavalirji niso skoraj nikoli nervozni in agresivni ter zelo uživajo v družbi majhnih otrok in drugih hišnih ljubljencev, kar je za majhne pasme psov prava redkost. Kljub svoji majhnosti in nežnemu videzu veljajo za izredno pogumne in radožive. So prilagodljivi, potrpežljivi, zelo inteligentni in tudi vodljivi.

Južnoafriški mastif (Boerboel):

Po naravi je inteligenten, lahko učljiv, zanesljiv, uravnotežen, zelo zaščitniški, samozavesten, pogumen, gibčen, hiter, odporen, aktiven, umirjen, prijazen, ljubeč, poslušen, zanesljiv, prilagodljiv, delaven, zvest, igriv in prisrčen pes. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan in do njih zaščitniški. Otroke ima zelo rad in jih pozorno varuje. Z drugimi živalmi se dobro razume in rad sodeluje pri igri. Pes je zelo čuteč in dobro zazna različna razpoloženja lastnika in družinskih članov ter se temu prilagodi.

Bergamski ovčar:

Ponaša se z izjemno inteligenco, odločnostjo, pogumom, obenem pa s prijaznim, ljubeznivim in poslušnim karakterjem. Je zelo učljiv pes. Nagonsko ni agresiven, a je odličen čuvaj, saj je pazljiv okrog tujcev. Je družinski pes v pravem pomenu besede. Ne izbere si enega gospodarja, kot večina drugih psov, temveč z vsakim od družinskih članov splete posebno, unikatno vez in svoje vedenje prilagaja temperamentu posameznega člana.

Tibetanski španjel:

Značaj tega psa opisujejo lastniki tudi kot pasje-mačje-opičji. V deželah, kjer je pasma razširjena, so zelo priljubljeni družinski psi, ki so popolnoma neproblematični tudi v otroški družbi. Lovskega nagona pri tej pasmi ni opaziti, domača mačka je le družabnik pri igri in spanju, druge živali pa si ogledajo z velikim zanimanjem.

Irski volčji pes:

Po naravi je zelo inteligenten, miren, dobrosrčen, prijazen, zvest, dober čuvaj, družaben. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima rad. Do tujcev je zadržan. Z psi se dobro razume.

Baset:

Je sladek in nežen hišni ljubljenec, z izjemno mirnim obnašanjem, brez znakov agresije. Pasma je nagnjena k lajanju in tuljenju, vendar zaradi svojega prijaznega značaja ne more biti pes čuvaj.

Francoski buldog:

Je zelo igriva pasma, še bolj pa ljubi umirjen in sproščujoč počitek na kavču s svojimi skrbniki. Prav ta ljubezen do igre in sproščujoč odnos do vseh v družini, je tisto, kar očara. So zelo inteligentni in se z lahkoto učijo, če v treninge vnesemo igre in obdržimo njihovo raven motiviranosti.

Clumberski španjel:

Ta aristokratska pasma se ponaša z nežnim in ljubeznivim karakterjem, visoko inteligenco ter prijetnim in poslušnim značajem. So odlični družni psi, ki se običajno močno navežejo na enega človeka v gospodinjstvu, ki ga prepoznajo za svojega lastnika.

Pekinčan:

Lastnost, ki je pasmo naredila tako priljubljeno, je njihova družabnost in vdanost. Izjemno močno se navežejo na svojega človeka. Po navadi si izberejo enega člana družine in z njim spletejo posebej močno vez.

Bernardinec:

Kljub velikosti so to nežni in ljubeči psi. So močno vdani in navezani na svojo družino. Bernardinci so radi v družbi otrok in so z njimi nežni, zaščitniški in potrpežljivi. So neagresivni in se dobro razumejo z drugimi psi in ostalimi živalmi, seveda, če jih pravilno socializiramo v mladosti.

Katja Željan