11 nasvetov za potovanje s psom

27. junija, 2020
Potovanje v družbi pasjega prijatelja je lahko zelo lepa in prijetna izkušnja – toda le, če se nanjo dobro pripravimo.

Da bo potovanje prijetno, je treba poskrbeti, da se ljubljenček dobro počuti ter s seboj vzeti vsaj najnujnejše pripomočke. Pripravili smo 11 splošnih nasvetov za potovanje s psom.

 1. Vedno vzamemo s seboj hrano, ki jo žival dobiva doma. Nikoli namreč ne moremo vedeti, ali je v kraju našega oddiha na voljo hrana, ki jo je ljubljenec navajen od doma. Zadnja stvar, ki bi si jo na oddihu želeli, je, da bi imela naš ljubljenec prebavne težave.
 2. Hrano mu damo v njegovi posodici od doma, na katero je navajen, lahko pa si omislimo posebne potovalne posodice.
 3. Prepričajmo se, ali je identifikacijski obesek z domačim naslovom in telefonsko številko še vedno čitljiv.
 4. Povodec in ovratnica naj bosta vedno dosegljiva, ne pa zapakirana globoko v potovalni torbi. Preden izstopimo iz vozila ljubljenca zaradi varnosti damo na povodec.
 5. Ne pozabimo vzeti s seboj najljubših igrač in pribora za negovanje kožuha.
 6. Na pot vzamemo tudi pribor in opremo za prvo pomoč hišnih ljubljencev.
 7. V avtomobil namestimo sedežne prevleke. Hišni ljubljenec, ki mu odpada dlaka, lahko za vedno spremeni videz avtomobilskih sedežev. Dlake s sedežev namreč težko odstranimo.
 8. Pred odhodom je priporočljivo, da ljubljenca dobro razgibamo in da opravi fiziološke potrebe. Seveda delamo postanke tudi med potovanjem, da se lahko pretegne, sprosti in opravi potrebo.
 9. Pes naj potuje ‘na prazen želodec’. Slabost med vožnjo je pogostejša pri ljubljencih, ki so se pred potovanjem najedli. Če gremo na daljšo pot, mu damo nekoliko manjši obrok dve uri prej.
 10. Med potovanjem naj bo ljubljenec pripet s posebnim varnostnim pasom, lahko je tudi za posebno mrežo ali pa v potovalni kletki. Tako zaščitimo svojega ljubljenca, varnejši pa so tudi vsi drugi potniki v vozilu.
 11. Ljubljenca ob sončnem vremenu nikoli ne puščajmo v vozilu, čeprav vozilo pustimo v senci. Psi nimajo takšnega mehanizma nadzorovanja telesne temperature kot ga imamo ljudje.

Boštjan Vidic, dr. vet. med (objavljeno v reviji Moj pes)