Aktualno

12 načinov, kako preprečiti, da bi se psi, ki živijo skupaj, pretepali

Imate doma več psov, ker ste želeli, da ima vaš štirinožni prijatelj družbo, zdaj pa se soočate s pretepi, lajanjem in renčanjem?

Ko imamo v mislih pretep med dvema psoma je to lahko le igra, lahko pa gre za nesoglasja in prepire ali pa celo za nasilne spopade.

Kdaj poseči vmes, če se vaša dva psa prepirata?

Igranje pretepa je povsem normalno in dva psa, ki živita skupaj, bosta to verjetno počela pogosto. Med igro se psi dobro obvladajo in ne bo prišlo do hudih ugrizov, izjema so lahko psi, ki kot mladički niso bili dobro socializirani, zlasti tisti, ki so bili premladi ločeni od svojega legla in se niso naučili zaviranja ugriza.

Prav tako je normalno, da se vaši psi med sabo kdaj ne strinjajo. Primeri tega so renčanje psa, ko se drugi približa,  lajanje, ko ima drugi želeno igračo, ali opozorilni ugrizi, ko je drugi preveč vsiljiv. Psi se med tovrstnimi nesoglasji ali prepiri ne poškodujejo. Če se vaš pes pogosto prepira, je to znak, da morate vskočiti in postaviti nekaj meja.

Nazadnje pa imamo med psi v istem domu lahko tudi nasilne spopade, kjer vaši psi resnično kažejo agresijo drug proti drugemu. V teh pretepih pa lahko pride do trajnih poškodb. Nasilni spopadi med psi niso normalni in če se vaši psi pretepajo na ta način, jih morate takoj ločiti.

Dvojna sreča: Na kaj moramo biti pozorni, ko dobimo drugega psa?

Kako preprečiti pretep dveh družinskih psov?

1. Ločite psa

Najboljši način za ločitev dveh psov v istem gospodinjstvu je, da je eden v eni sobi, drug v drugi. Čas za prosto pohajkovanje po stanovanju naj bo ločen, a enako časovno omejen za oba. Druga možnost je, da hišo razdelite 50/50 (ali čim bolj enakomerno), tako da ima vsak pes svoj ločen del hiše in ne more priti do drugega psa. Nikar pa enega psa ne zadržujete notri, drugega pa zunaj, saj je to nepošteno do psa zunaj.

2. Izključite bolezen ali bolečino

Nato je čas, da obiščete veterinarja, tega koraka nikar ne preskočite. Še posebej, če vaš pes nenadoma pokaže agresijo, je pomembno ugotoviti, ali je to vzrok za osnovno zdravstveno težavo. To je lahko bolezen, zaradi katere so razdražljivi, ali poškodba, ki boli ob dotiku. Včasih bodo psi celo pokazali nenadno agresijo ali druge spremembe v odnosu do drugega psa z zdravstvenimi težavami.

3. Najemite trenerja oz. se odločite za šolanje

Razmislite o najemu izkušenega in certificiranega trenerja, ki ima izkušnje z agresivnimi psi. Po pogovoru se odločite, ali potrebujete pomoč pri obvladovanju vedenja svojih psov.

4. Ustvarite načrt, kako ustaviti pasje pretepe

Naslednji korak je izdelava načrta, kako preprečiti pretepe, izdelajte ga skupaj s trenerjem ali sami.

·         Ločevanje psov, ko eden kaže znake stresa ali sitnosti.

·         Hranjenje psov v ločenih prostorih, da preprečite pretepe zaradi hrane.

·         Ločite svoje pse v času velikega stresa, na primer, ko so obiski ali ko se pripravljajo obroki in oba želita prosjačiti v kuhinji.

·         Če je le mogoče, se izognite stvarem, ki sprožijo stres vaših psov. Vaši psi naj bodo zaradi njihove varnosti ločeni, kadar je to nemogoče.

5. Zagotovite dovolj prostora, gibanja, hrane, vode, igrač in pozornosti

Pomembno je, da imajo vaši psi dovolj vsega, kar potrebujejo: hrano, vodo, igrače, prostore za udobno sprostitev, vašo pozornost in vadbo. Na primer, imejte posode z vodo v različnih sobah, tako da en pes ne more drugemu preprečiti pitja. Vsakemu psu posvetite enako količino pozornosti, da eden ne čuti potrebe, da bi se prepiral ali tepel z drugim, medtem ko ga božate.

6. Desenzibilizacija in protikondicioniranje

Desenzibilizacija je izpostavljanje psa nečemu, česar se boji, v količinah, ki jih lahko prenaša, medtem ko ostaja pod pragom strahu. Protikondicioniranje je ponovno vzgajanje psa, da ima pozitivne asociacije na to stvar. V tem primeru je to način za ponovno uvedbo dveh psov s slabim odnosom, tako da sta lahko samozavestna in brez strahu eden ob drugem.

7. Naučite se pravilno predstaviti pse

Pse je treba uvajati počasi in po možnosti na nevtralnem ozemlju. Spoznavanje je treba opraviti na povodcu, tako da imate pse pod nadzorom, brez povodca pa jim dovolite le, ko ste prepričani, da se bodo razumeli.

8. Naučite se govorice pasjega telesa

Ali ste vedeli, da lahko psi mahajo z repom tudi, ko so pod močnim stresom ali da je oblizovanje znak nelagodja? Bistvenega pomena je, da se naučite govorice pasjega telesa, preden pripeljete psa domov, kaj šele dva ali več, ki bodo med seboj komunicirali.

9. Uveljavite meje svojim psom

Medtem ko pes postavlja mejo z renčanjem ali drugačno razdraženo govorico telesa, morate to ustaviti, preden ugrizne drugega psa. To je še posebej pomembno, če imate psa, ki nenehno prestopa meje. Morda ne razume dobro drugih psov ali pa je preprosto preveč vsiljiv. Bolj, kot bo vaš pes ugotovil, da so njegove meje prezrte, bolj agresiven bo pri uveljavljanju mej. Posledica tega bi lahko bil pes, ki je začel renčati, zdaj pa preskoči na ugriz, ker je ugotovil, da je to tisto, kar deluje pri izražanju njegovega stališča.

10. Ustavite psa brez kaznovanja

Psa nikoli ne kaznujte za neprijetno, razdraženo ali agresivno govorico telesa. Če ga kaznujete za renčanje ali grizenje, je verjetno, da naslednjič ne bodo komunicirali in bo samo močno ugriznil. Namesto tega psa nagradite za komunikacijo z doslednim uveljavljanjem njegovih meja, preden se situacija zaostri.

11. Sterilizirajte in kastrirajte

Sterilizacija in kastracija vaših psov imata številne vedenjske in zdravstvene koristi, vključno z zmanjšano agresijo.

 

12. Izogibajte se averzivnim metodam in slabim nasvetom za usposabljanje

Obstaja ogromno slabih nasvetov za usposabljanje, tudi od profesionalcev. Izogibajte se averzivnih metod ali orodij za usposabljanje, kot so vpitje, udarci in šok ovratnice.

 

Vir: A-Z animals

error: Kopiranje teksta ni mogoče.