Aktualno Zanimivo

5 jezikov ljubezni – Prepoznajte jezik ljubezni svojega psa

Koncept “5 jezikov ljubezni” je razvil zakonski svetovalec in avtor dr. Gary Chapman kot način, kako pari izrazijo in izkusijo ljubezen na način, ki se jim zdi naraven.

Tako kot ljudje imajo tudi psi 5 jezikov ljubezni:

  1. besede,
  2. fizični dotik,
  3. prejemanje daril,
  4. čas in
  5. dejanja (služenja).

Nekateri psi imajo več kot enega ali celo vseh 5.

Kaj določa ljubezenski jezik psa?

Pasma, genetika, vzgoja in celo metode treniranja lahko vplivajo na jezik ljubezni vašega psa. Različne pasme vam bodo pokazale, da vas imajo rade na različne načine.

Izražanje in prejemanje ljubezni

Pomembno je, da ste pozorni na to, kako se vaš pes odziva na različne jezike ljubezni in kako vam izraža naklonjenost. Ne samo, da vam bo to pomagalo vzpostaviti stik s psom, ampak vam lahko pomaga tudi pri vzgoji in odpravi neželenega vedenja.

Upoštevajte, da ljubezenski jezik, ki ga izraža vaš pes, ni vedno tisti, ki ga želi prejeti.

Na primer, vaš hišni ljubljenček se lahko počuti najbolj ljubljenega, ko preživlja kakovosten čas z vami, medtem ko vam izkaže svojo hvaležnost in ljubezen tako, da vam prinese igračo.

1. Jezik ljubezni – besede

Ali vidite, kako se vašemu mladičku zasvetijo oči in miga z repom, ko ga pohvalite? Če je vaš kužek pri treningu izjemno usmerjen k pohvalam, so lahko besede potrditve njihov jezik ljubezni.

Če je to jezik ljubezni vašega psa, ga pogosteje pohvalite in se z njim ljubeče pogovarjajte. Že samo, če ga sprašujete in mu pripovedujete o svojem dnevu, se lahko pes počuti posebnega. Kako pa psi s tem jezikom ljubezni izražajo ljubezen? Nekateri lajajo, ko pridete domov, ali navdušeno cvilijo, ko jih božate.

2. Jezik ljubezni – telesni dotik

Večina psov ljubi fizični dotik, vendar ne vsi. Pri psih s tem jezikom ljubezni med božanjem in čohanjem najbolj uživajo. Psi s tem jezikom ljubezni se lahko drgnejo ob vas, vam obliznejo lice, ali vas s tačko pobožajo.

Pse, ki svoja čustva sporočajo s telesnim dotikom, pogosto najdemo v naročju svojih lastnikov ali pa se stisnejo poleg njih v postelji. Enostaven način, da psom izkažete ljubezen s tem jezikom ljubezni, je z božanjem, masažo in nežnim krtačenjem njihove dlake.

3. Jezik ljubezni – prejemanje daril

Če vaš pes skače od veselja, ko dobi novo igračo, je prejemanje daril verjetno eden od njihovih jezikov ljubezni. Svojo ljubezen do njih lahko izrazite s priboljški in najrazličnejšimi igračami. Ni vam treba kupiti ničesar dovršenega – samo majhno igračo, da jim pokažete, da vam je mar.

Uporabite ta jezik ljubezni v največji možni meri, tako da darila shranite kot nagrado za želeno vedenje. Dajte svojemu mladičku priboljšek ali igračo, da ne bo prosjačil v času večerje in da bo ostal miren v bližini tujcev.

Morda boste presenečeni, ko boste izvedeli, da veliko psov tudi prakticira obdarovanje. Deljenje igrač, odej in hrane so znaki, da vaš pes izkazuje svojo naklonjenost z darilom. Kar se vam zdi kot nepomembna kost, vaš pes meni, da je zelo dragocena. Torej vzemi jo in jo imejte nekje v bližini.

4. Jezik ljubezni – kvalitetno preživet čas skupaj

Pes s tem jezikom ljubezni bo pogosto zgrabil povodec in “prosil” za sprehod ali začel navdušeno skakati ob omembi vožnje z avtomobilom. Lahko se vam tudi ljubeče nasmehne, ko se sprostite v parku.

Psa s tem ljubezenskim jezikom peljite na dolg sprehod, igrajte igro prinašanja ali pa se odpravite v pasji park na zabavno druženje. Ne samo, da so te dejavnosti zabavne za vašega psa, ampak so tudi odličen način za povezovanje.

5. Jezik ljubezni – dejanja služenja

Številna dejanja se prekrivajo z drugimi jeziki ljubezni. Stvari, kot so nega, masaže, obisk parka in dolgi sprehodi, vse sodijo v to kategorijo.

Vaš ljubljenček lahko kaže dejanja kot jezik ljubezni, tako da vam prinaša stvari, vas liže ali vas »varuje«. Prinašalci, nemški ovčarji in pasme službenih psov pogosto kažejo to naravo vedenja.

Zdaj, ko veste kateri jezik ljubezni je značilen za vašega psa, mu lahko še na tak način pokažete, da ga imate radi. Tudi takrat, ko je malce poreden in neposlušen.

 

Vir: The Daily Wag

error: Kopiranje teksta ni mogoče.