Aktualno

5 nasvetov, kako izbrati psa za posvojitev

Posvojitev psa, ki potrebuje nov dom, je lahko čudovita izkušnja, ki bo spremenila vaše življenje na bolje.

Če razmišljate, da bi posvojili psa iz lokalnega zavetišča, potem morate zavedati, da ti psi lahko nosijo s seboj travme in neprijetne izkušnje iz preteklosti, ki morda niso vidne na prvi pogled oz. stik s psom.

Pri izbiri psa zato upoštevajte naslednje nasvete, ki jih je pripravil Ben Randall, trener psov.

Bodite previdni, če naletite na psa ‘modne pasme’

Običajno si mislimo, da so psi, ki so na voljo za posvojitev mešanci, vendar ni tako. Presenečeni bi bili, koliko psov z rodovnikom konča v zavetiščih … in to so skoraj vedno modne pasme: francoski buldogi, kokerpuji, mopsi, staffordshirski bulterierji in podobno.

Veliko ljudi, ki kupujejo pse teh pasem, so dobri lastniki. Vse preveč pa je takšnih, ki psa vidijo kot modni dodatek – in prepogosto se ga znebijo tako mimogrede, kot bi bil torbica pretekle sezone. Ne jemljite tega, kot da je s temi psi karkoli narobe, samo vedeti morate, v kaj se spuščate, in sprejeti, da boste morda morali psa začeti učiti iz nič.

Nekatere od teh pasem so podvržene določenim zdravstvenim težavam – francoski buldogi imajo lahko težave z dihanjem – zato pred dokončno odločitvijo opravite raziskavo o posebnostih izbrane pasme.

Preden posvojite psa, ga dobro spoznajte

Večina zavetišč za pse ima pasjega vedenjskega strokovnjaka, ki pogleda vsakega psa in oceni njegovo vedenje in sposobnost socializacije, tako z ljudmi kot z drugimi psi. Čeprav je njihov prispevek lahko koristen, ga vzeti kot izhodišče.

Ko najdete psa, ki vam je všeč, ga redno obiskujte vsaj teden ali dva, da ga vidite ob različnih urah dneva in v različnih situacijah. V zavetišču se dogovorite, da preživite čas s psom v pesjaku in okoli pesjakov, pa tudi zunaj na dvorišču, predstavite ga tudi drugim psom, da boste lahko videli, kako se razume z njimi.

Poskrbite, da boste dobili psa, ki je primeren vašemu življenjskemu stilu

Psi so prikupni in zelo enostavno nas navdušijo. A ne pozabite, da boste s psom živeli ves čas in ne le kratkih 20 minut, kot ste ga videli ob prvem obisku zavetišča. Imejte v mislih, da se bo moral pes prilagoditi vašemu življenjskemu slogu in vi njegovim potrebam.

Nemški ovčar ni za ljudi, ki so cele dneve v službi. Enako velja za številne delovne pasme psov. Če posvojite španjela ali terierja, obstaja velika verjetnost, da sta prve mesece svojega življenja preživela tako, da sta večinoma počela, kar sta želela. Pasmi v zavetišče pogosto prideta, ker jih lastniki niso mogli odvrniti od preganjanja in lajanja na ljudi in živali, ali ju ne morejo pripraviti do tega, da bi se odzvali na odpoklic. Izkušen trener psov z desetletji znanja o tej pasmi, vam lahko priskoči na pomoč pri usposabljanju za družinsko življenje.

Bodite iskreni – vprašajte se, zakaj je ta pes prišel v zavetišče

V zavetišču povprašajte o razlogu, zakaj je bil pes pripeljan v zavetišče. Če je pes po naravi miren in prijazen je malo verjetno, da bi ga dali v posvojitev. Ben Randall pravi, da skorajda ni slišal, da bi bil labradorec ali zlati prinašalec pripeljan v zavetišče.

Nekatere lastnosti seveda ne bodo nujno očitne, dokler ne podpišete dokumenta o posvojitvi, saj je videti psa na dvorišču ali v pesjaku povsem drugače kot ga videti na polju. Včasih niti v zavetišču ne poznajo pravega razloga, zakaj nekdo pripelje psa k njim. Veliko lastnikov težko prizna, da so bili neuspešni pri šolanju psa. Mnogi oddajo pse v posvojitev in povedo, da se ločujejo, namesto da bi rekli, da ne morejo nadzorovati svojega ljubljenčka.

Naj vas nobena skrb ne odvrne

Štirinožni prijatelj bo obogatil vaše življenje na nešteto načinov in posvojiti psa, ki potrebuje ljubeč nov dom, je res čudovita stvar. Pri vzgoji in šolanju pa vam vedno lahko pomaga izkušen pasji trener.

 

Vir: Country Life

error: Kopiranje teksta ni mogoče.