5 nasvetov za boljše sobivanje s psom

1. oktobra, 2021
Sobivanje s psom je lahko nekaj najlepšega in za to ne potrebujemo veliko. Le upoštevanje nekaj osnovnih načel.

Vsak pes ima osnovne potrebe, ki morajo biti zadovoljene, če hočemo, da je zdrav in srečen. Na to, kakšno bo naše sobivanje s psom, imamo pravzaprav lastniki kar velik vpliv, psi pa žal malo manj.

Bolj, kot bo pes srečen, bolj kakovostno bo sobivanje z njim. Če zadovoljimo osnovne potrebe psa, bodo imele velik vpliv na njegovo počutje in posledično tudi na njegovo vedenje.  Da bo življenje s psom prijetno in težav čim manj, je tukaj nekaj osnovnih nasvetov.

Nasvet št. 1 – PREMIŠLJENA IN NAČRTOVANA IZBIRA PSA

Obstaja več kot 400 različnih pasem tako po videzu kot po značaju. Ta je še kako pomemben za dobro sobivanje, saj mora naš življenjski slog ustrezati tudi zahtevam psa. Bolj kot na videz moramo pomisliti, za kaj je bil pes vzrejen, kakšna so njegova genetika in nagoni. Z udomačitvijo psa njegovi nagoni niso izginili, zato je zelo pomembno, da se predhodno dobro pozanimamo, za kaj je bila pasma vzrejena, saj bomo tako lažje razmislili, ali ustreza našemu življenjskemu slogu.

Nasvet št. 2 – HRANA

Za zagotavljanje dobrega počutja, zdravja in pravilnega razvoja mora biti hrana kakovostna. Kakšna hrana je primerna za psa, je pravzaprav odvisno od vsakega psa posebej, saj je v veliki meri odvisno od tega, koliko je pes aktiven, koliko je star, kakšno je njegovo zdravstveno stanje in kakšna hrana mu je všeč. Zelo pomembno je, da psu čez dan ponudimo vsaj dva obroka, ker se s tem izognemo prevelikemu nihanju sladkorja v krvi. Padec sladkorja v krvi pomeni tudi večjo razdražljivost. Hrana ima zelo velik vpliv tudi na vedenje psa. Pravilno in uravnoteženo prehranjevanje je pomembno že od mladička dalje.

Nasvet št. 3 – DOVOLJ KAKOVOSTNEGA SPANCA

Lastniki psov zelo pogosto razmišljajo le o aktivnosti psa, zelo malo pa se jih zaveda, da je kakovosten spanec skoraj tako pomemben kot sama aktivnost psa. V povprečju psi potrebujejo od 10 do 14 ur spanja na dan. K temu se počivanje ne šteje zraven. Pomembno je, da psi spijo. Psi, ki imajo dovolj spanja, so večinoma bolj sproščeni in srečnejši kot tisti, ki jim spanca primanjkuje. Pomanjkanje spanca zmanjšuje sposobnost nadzora čustev, sproži pretirano odzivanje na negativne dražljaje iz okolja in vodi v bolj prvinska vedenja. Sobivanje s takšnim psom je vse prej kot lahko.

Nasvet št. 4 – PRIMERNA ZAPOSLITEV

Zelo pomembno je, da v pasji vsakdan vpeljemo ne le fizične aktivnosti, ampak tudi dobro mentalno zaposlitev. Mentalna zaposlitev je za psa zelo pomembna še posebej za zdravje in razvoj možganov. Pri psu spodbuja radovednost, krepi njegovo samozavest in sposobnost spopadanja z različnimi izzivi v življenju. Pomanjkanje mentalne stimulacije vodi v stres in z njim povezane težave. Dobra mentalna stimulacija mora zajemati stimulacijo vseh čutil – vida, sluha, tipa in okusa.

Nasvet št. 5 – DOBRA SOCIALIZACIJA

S socializacijo se pes spoznava z okoljem, v katerem biva in posledično skozi izkušnje pridobi ustrezno vedenje, ki ga bo potreboval za življenje v družbi. Dobro socializirani psi se običajno razvijejo v sproščene in prijetne pasje spremljevalce, s katerimi je sobivanje pravi užitek. Socializacija naj vključuje prijetne izkušnje z drugimi psi, površinami, kraji, predmeti, zvoki in vsem, s čimer se bo pes srečeval v svojem življenju.

Zelo pomembno je, da najprej poskrbimo za osnovne potrebe psa, saj si bomo prihranili ogromno časa pri nadaljnji vzgoji psa. Dobro čustveno stanje je temelj. Vedenje je le katalizator čustvenega stanja psa. Bolj, kot bo imel pes srečno življenje, lepše bo tudi sobivanje z njim in lažje bo potekala tudi celotna vzgoja psa.

Nina Jerot, CoolDog – Vadbena klinika za pse