5 nasvetov za varnost psa na domačem vrtu

6. junija, 2022

Vsi se čedalje bolj zavedamo pomena svojega vrta – tako v smislu stika z naravo kot tudi samooskrbe s hrano. Pomembno pa je, da se zavedamo vseh tveganj, ki jih vrt prinaša našim kužkom.

Med njimi so na prvem mestu kemikalije, ki so v gnojilih in škropivih, pa tudi rastline in orodje lahko kaj hitro postanejo razlog za urgentni obisk veterinarja.

Na kaj paziti za psu prijazen in varen vrt?

  1. Strupene kemikalije in strupene rastline

Oboje hranite na varnem, psu nedostopnem mestu. Vedeti moramo, da če nekaj ni strupeno za nas, to še ne pomeni, da ni strupeno za psa (še bolj pogosto pa za mačko).

Rastlin s strupenimi cvetovi ali listi se je najbolje ogniti oz se jih znebiti, saj kaj hitro lahko pride do radovednega vohljanja ali lizanja.

Nekatero sadje in zelenjava sta lahko za pse nevarna zaradi možne zadušitve – v tem primeru je dovolj, da imamo psa na vrtu pod nadzorom ali pa da takšno sadje in zelenjavo gojimo v določenem, ograjenem, delu vrta.

Vse kemikalije (škropiva, gnojila, pesticide, herbicide, ki so vsa zelo strupena sredstva za mačke, tudi psom pa škodujejo bolj kot nam) imejte dobro zaprte in na nedostopnem mestu. Še bolje je, da se čimbolj ognete uporabi, saj imajo lahko dolgoročne posledice za zdravje, tudi v primeru stika s tačkami oz. posrednega stika.

Še bolj pomembno je, da ne uporabljamo strupov za živali, kot so npr. strupi za glodavce in vabe za polže.

2. Pozor, orodje!

Seveda, vsi vemo, da moramo paziti, ko je na vidiku kombinacija živali in ostrih predmetov, a tudi lopata in vrtne škarje so lahko nevarne. Skrbno pospravljajmo orodje po uporabi, da ne pride do nesreče.

3. Vedno skupaj

Strokovnjaki svetujejo, da psa na dvorišču ali vrtu ne puščamo samega. Ne le, da se lahko dokoplje do njemu nevarnih stvari, lahko pobegne, še več – lahko ga tudi kdo ukrade.

4. Zaprta ograja

Psi radi lovijo – in hitro se lahko zgodi, da pri tem pobegnejo skozi priprta vrata. Zato pazljivo zapirajte, tudi ko prinašate ali odnašate stvari z vrta.

5. Nagrada

Poleg nevarnosti se seveda na vrtu za psa skrivajo tudi lepe stvari. Ko pobirate pridelke, jih delite z njim! Se pa seveda pozanimajte, kaj je za psa primerna hrana.

Z vrta v pasjo skledo: borovnice in bučke