Aktualno

5 prazničnih rastlin, ki predstavljajo nevarnost za pse in mačke

Prazniki so pred vrati in velja se spomniti, da se doma izognemo nekaterim rastlinam oz. poskrbimo, da naši hišni ljubljenčki ne bodo imeli dostopa do njih.

Tudi sicer so nekatere rastline za pse, še več pa je takšnih za mačke, izjemno nevarne, zato previdnost velja tudi izven praznikov.

Božična drevesca

Zaužite drevesne iglice bora, jelke in smreke lahko pri vašem psu in mački privedejo do bruhanja in driske. Če pa bi jih zaužili v velikih količinah, lahko iglice ovirajo njihov prebavni sistem.

Bela omela

Če jo pes ali mačka zaužijeta povzroči bruhanje, drisko, nizek krvni tlak, težave z dihanjem in nizek srčni utrip.

Amarilis

Rastlina z zelo občudovanim cvetom je strupena za hišne ljubljenčke. V primeru zaužitja se lahko izrazijo naslednji kliničnimi znaki: bruhanje, driska, bolečine v želodcu, slinjenje, pomanjkanje ali izguba apetita in tresenje.

Božične zvezde

Božične zvezde so strupene tako za pse kot mačke, vendar so si pridobile sloves, da so veliko bolj nevarne, kot so v resnici. Ljubljenček ima lahko po zaužitju blage težave s prebavili, a kljub temu, da morda ne ogrožajo življenja, naj bodo vseeno izven njegovega dosega.

Bodika

Tako listi kot jagode so strupeni za pse in mačke. Zaužitje lahko povzroči bruhanje in drisko.

Če ujamete svojega ljubljenčka, da uživa strupeno rastlino, ali slutite, da je zaužil, katero od strupenih rastlin, takoj poiščite pomoč v veterinarski ambulanti.

 

Vir: Daily Paws

error: Kopiranje teksta ni mogoče.