Aktualno

9 znanstveno podkrepljenih razlogov ZA spanje s psom

Pes v postelji – da ali ne? Vprašanje, ki že dolga leta razburja javnost, v zadnjih dveh desetletjih, ko so psi postali družinski člani, pa še toliko bolj.

Tokrat objavljamo 12 znanstveno podkrepljenih razlogov, zakaj je spanje s psom v isti postelji priporočljivo.

1. Zmanjšuje depresijo

Prisotnost psa vpliva na to, da se človek hitreje in bolje sprosti. Pasja družba pri spanju odlično vpliva na posameznika in zmanjšuje depresivna počutja.

2. Izboljšuje theta možgansko valovanje

Posamezniki, ki spijo ob psu, se lahko bolj sproščeno poglobijo v spanje, kar pomeni, da je spanec bolj trden in kakovosten. Theta možgansko delovanje se zgodi med globokim spancem in je znano tudi kot zdravilno valovanje.

3. Poveča občutek varnosti

Pri ljudeh, ki živijo sami (predvsem to velja za ženski spol), pasja družba v spalnici poveča občutek varnosti, kar prav tako močno vpliva na bolj miren spanec.

4. Pomaga pri nespečnosti

Pes je lahko izjemno učinkovito ‘zdravilo’ v boju z nespečnostjo. Pasja družba zmanjšuje tesnobne občutke in tako pomaga pri bolj kakovostnem spancu.

5. Zmanjšuje osamljenost

Pes, dokazano, zmanjšuje osamljenost. To je še posebej izrazito pri posameznikih, ki živijo sami. Občutki osamljenosti so največji zvečer, ko se vse umiri in takrat je pasjo smrčanje na robu postelje lahko zelo blagodejno.

6. Zmanjšuje stres

Pasja družba zmanjšuje stres, ki  v sodobnem načinu življenja lahko izjemno negativno vpliva na posameznika. Kar 74 % posameznikov poroča o mnogo boljšem mentalnem zdravju, odkar imajo v življenju psa. To pa seveda še kako vpliva na kakovost spanja.

7. Zmanjšuje krvni tlak

Pes nam čisto mimogrede prinese vrsto pozitivnih zdravstvenih učinkov. Men njimi je tudi nižji krvni tlak, ki je za kakovostno življenje izjemno pomemben. Kot tudi za kakovosten spanec, sploh če kosmatinec leži ob nas.

8. Izboljšuje vez s pasjim prijateljem

Spanje s psom v istem prostoru nedvomno izboljšuje vez med psom in človekom. Nekateri veterinarji so mnenja, da skupno spanje pozitivno vpliva na socializacijo psa.

 9. Vpliva na bolj zdravo srce

Kakovosten spanec je za zdravje izjemno velikega pomena in številne študije so dokazale povezavo med zdravjem srca in pasjo družbo.

Nasveti Moj pes

Poglej vse nasvete

error: Kopiranje teksta ni mogoče.