Ali psi res potrebujejo oblačila?

20. januarja, 2021
Pozimi lahko pogosto vidimo oblečene kužke na sprehodih in veliko mimoidočih se sprašuje, če so pasja oblačila zares potrebna.

Marsikateri skrbnik psa pa je že spoznal, kako je videti, ko psa zebe in se trese od mraza. Pri tovrstnem oblačenju psov tako ne gre za modno muho ali ekscentrični okus, temveč za zaščito psa pred okoljem, v katerega smo ga sami vključili.

Za nekatere pse je oblačenje pravzaprav nujno; to so pasme, ki so prilagojene na toplejše okolje. Psi teh pasem zimske temperature slabo prenašajo in jih zebe, kot bi zeblo tudi nas, če se pozimi ne bi toplo obleki. Z oblačili lahko v zimskem vremenu uživajo tudi psi s krajšo in redkejšo dlako ter manj podkožne maščobe, kot so na primer čivave, hrti, doge, dalmatinci …

Ali bo vašega psa zeblo, je poleg pasme odvisno tudi od njegove velikosti, vrste dlake in starosti. Majhnim psičkom z nizko telesno težo in psom s kratko in/ali tanko dlako lahko z oblačilom izdatno izboljšamo počutje. Mraz je lahko neprijeten tudi za starejše pse, ki sicer z mrazom v svojih mlajših letih niso imeli težav. Cirkulacija krvi je pri starejših psih počasnejša, njihov imunski sistem pa pogosto oslabljen.

In na kaj moramo biti pozorni pri izbiri oblačila? Kot poudarjajo v Mr.Petu, pred nakupom priporočajo, da se prepričamo, da se oblačilo psu prilega oziroma je prave velikosti. Ne sme biti preveč ohlapno, hkrati pa ne sme biti preveč tesno, da gibanje psa v njem ni omejeno. Pozorni moramo biti tudi na to, da oblačilo psu ne preprečuje opravljanja potrebe. Ker standardne mere oblačil za pse ne obstajajo, mora vsak lastnik pred nakupom poznati težo svojega kužka in ga dodobra premeriti s šiviljskim trakom. Izmeriti je treba obseg vratu, prsni koš v najširšem predelu in hrbtno dolžino od vratu do pasu. Seveda pa je najbolje, da kužka pripeljejo s seboj v trgovino in oblačilo pomerijo.

V Zoohitu pa opozarjajo, da je treba pri izbiri oblačil za psa skrbno izbrati tudi material. Priporočajo, da izberemo plašč iz trpežnega in dihajočega materiala, ki je odporen na veter in vodo ter je hkrati tudi mehak. Jakna ali plašč se morata psu lepo prilegati, da ga ne drgneta po telesu in ga ne omejujeta pri gibanju. Če se pes kljub svojemu novemu plašču srečno sprehaja in po sprehodu ne opazite sledi drgnjenja, ste izbrali pravo oblačilo.

V Mr.Petu dodajajo še, da je uporaba dežnih plaščkov iz nepremočljivih materialov priporočljiva čez celo leto, saj je lahko mrzel dež za psa izredno neprijeten. Če pa plaščka v takih dneh ne uporabljate, poskrbite, da ob prihodu domov psa dobro obrišete in da se ima možnost pogreti.

Katja Željan