Ambasadorji nasmeha praznujejo 15 let

3. decembra, 2020
vir fotografije: Ambasadorji nasmeha / FB
Društvo Ambasadorji nasmeha, prvo slovensko društvo za terapijo s pomočjo živali, v teh dneh praznuje 15-letnico delovanja.

Nastalo je 30. novembra 2005, njegove ustanoviteljice pa so bile Špela Drnovšek s Saijem, Katarina Kafadar z Jako in Petra Štrus z Galom. Dekleta so svoje znanje pridobile pri Tiere als Therapie v Gradcu in ga prenesle na slovenska tla.

Že takoj na začetku, spomladi 2006, so začele s prvim tečajem, kjer je bilo ogromno (pasjih) tečajnikov, razdeljenih v starostne skupine. »Šolanje je bilo dolgotrajno, raznoliko in zaobjemalo različne vaje ter dejavnosti. Medtem pa so naše inštruktorice seveda prostovoljno opravljale obiske na Zavodu za slepo in slabovidno mladino ter šoli s prilagojenim programom Jela Janežiča v Škofji Loki. Občasno so izvedle tudi predavanja in delavnice za strokovni kader, predvsem pa so verjele v zgodbo in se ob resnemu in odgovornemu delu tudi družile ter veselile,« je na svoji FB strani zapisala Urša Ivanovič, ki skrbi za stike z javnostjo pri omenjenem društvu.

Slovensko društvo za terapijo s pomočjo živali – Ambasadorji nasmeha ima skozi vsa leta obstoja enotno srčno vodilo in to je, da starejšim, osamljenim, bolnim in osebam s posebnimi potrebami nudi popestritev pustega vsakdanjika oziroma rehabilitacije v različnih ustanovah ali doma.

Ime društva najbolje predstavi njihovo poslanstvo – kamorkoli pridejo, želijo vzbuditi nasmeh na obrazu, pa čeprav le za trenutek, saj ga v ozadju večkrat spremlja huda bolečina, žalost, osamljenost ali le dolgočasje.

Društvo je samostojno, nepridobitno združenje občanov, ki se strokovno ukvarjajo z izobraževanjem ter raziskovanjem pospeševanja učinkov terapije z živalmi. Namen društva je prizadevanje, da se terapija in aktivnosti s pomočjo živali ustalijo in izvajajo kot priznana oblika pomoči v zdravstvu, šolstvu in na drugih primernih področjih, ki jih pokrivajo ustrezne ustanove v Sloveniji, kot tudi v obliki individualnih obiskov na domu v sodelovanju z za to usposobljenim osebjem in ustanovami.

Katja Željan