Bo Velika Britanija najemnikom stanovanj po zakonu omogočila, da imajo hišnega ljubljenčka?

V Veliki Britaniji je govora o novem zakonu, po katerem bi lahko vsi najemniki stanovanj imeli hišne ljubljenčke. Lastniki stanovanj nad zakonom niso navdušeni.

Gre za t.i. Dogs and Domestic Animal Bill, po katerem ljudi ne bi več skrbelo, ali se bodo morali ob morebitni selitvi morda odpovedati svojemu pasjemu ali mačjemu prijatelju.

Za spremembo se najbolj zavzema britanski politik, član parlamenta, Andrew Rosindell, ki je povedal takole (objavljeno v metro.co.uk): ”Na žalost se večina pasjih skrbnikov ob selitvi v najemniška stanovanja sooča s strahom pred ločitvijo od svojega ljubljenčka, kajti večina lastnikov le teh v stanovanjih ne dovoli.”

Hkrati pa je poudaril, da zakon še ne pomeni, da imajo najemniki brezpogojno pravico do živali v stanovanju. Morali bodo imeti opravljen test o odgovornem skrbništvu, živali pa bodo morale biti cepljene, čipirane in vse ostalo, kar spada k odgovornemu skrbništvu.

Zakon naj bi vključeval tudi ukrepe za zagotovitev, da so hišni ljubljenčki primerni za določeno stanovanje. V osnovi gre torej za to, da se izniči diskriminacija, ki se dogaja najemnikom, ko se želijo seliti in se vedno znova soočajo s strahovi, ali bodo njihovi štirinožni člani lahko šli z njimi.

Zakon še ni sprejet, šel je skozi prvo branje, drugo branje bo konec meseca januarja. So pa splošno omejitev hišnih ljubljenčkov v najemniških stanovanjih že prepovedale Francija, Belgija, Nemčija in Švica.