BOJIM SE – pirotehnika skozi oči živali

1. decembra, 2018
December, za mnoge najljubši čas v letu, za živali, ki se strašno bojijo pirotehničnih sredstev, zagotovo ne.

Vsako leto pišemo o tej problematiki, pa še vedno vsako leto srečavamo na mestnih trgih kosmatince, ki se tresejo od strahu ob pirotehničnih ‘rafalih’, ki decembra dežujejo od vsepovsod. O tem, kako kosmatince obvarovati pred pirotehniko, pišemo v aktualni številki revije Eko dežela (izidemo v sredo, 5.12.).

Tej temi pa se je s posebno kampanjo posvetila tudi študentka Urška Krek, ki je v zaključnem delu na Fakulteti za humanistične študije v Kopru, združila študij in svojo ljubezen do živali. ”Neizbežno se približujejo prazniki in slavje ob koncu leta, z njim na čelu pa tudi uporaba pirotehničnih sredstev, kar večini ljudi predstavlja zabavo. Širša slika celotne problematike pa sega tudi v kontekst z živalmi. Za izvedbo kampanje sem se odločila, ker si želim, da bi ljudje opazili tudi stiske živali, ki žal nimajo glasu, da bi to izrazile,” pravi Urška.

Urška je kampanjo pripravila v sodelovanju z Veterinarsko ambulanto Pristov, z njo pa želi javnost nagovoriti, naj ne uporablja pirotehničnih sredstev, saj s tem povzroča živalim hude travme. ”Živali ob tovrstnih zvokih pokov mnogokrat iz stiske pobegnejo od doma, za mnoge od njih se konča tragično. S plakatom kampanje želim širši javnosti sporočiti, da prazniki niso zabavni za vsa bitja. Petarde namreč na živali vplivajo veliko huje, kot si lahko zamislimo,” je še povedala Urška Krek.