Cairo, pes, ki je pomagal ujeti Osamo bin Ladna

Fotografija je simbolična
Ko je ameriški marinec Will Chesney leta 2008 prvič srečal vojaškega psa z imenom Cairo, ni niti slutil, da bo prav ta pes leta 2011 pomagal ujeti Osamo bin Ladna.

Chesney in Cairo sta trdnejšo vez spletla med sedem tedenskim izobraževanjem za tovrstne naloge v Kaliforniji. »Že drugo noč sva si skupaj delila posteljo, čeprav se spominjam, da sem ga sredi noči spodil iz nje, ker je tako grozljivo smrčal,« je Chesney zapisal v knjigi, ki jo je kasneje izdal o tem izjemnem psu.

Cairo se je med izobraževanjem naučil napasti svojo tarčo, jo ugrizniti ali izpustiti na povelje, spustiti se s padalom, zavohati orožje in improvizirana eksplozivna sredstva, premikati se hitro in neslišno po neznanem terenu in še marsikaj drugega. V Afganistan sta Chesney in Cairo odšla junija 2009.

Chesneyja je najbolj skrbelo, ali bo Cairo znal prepoznati tarčo – resnično grožnjo, ki jo je treba odstraniti – , a hkrati ignorirati nedolžno prebivalstvo, skoraj v večini primerov ženske in otroke. Caira med izobraževanjem namreč niso naučili ločiti med otroki in odraslimi. Toda skrb je bila povsem odveč. »Cairo je takoj ločil med dobrim in slabim, med tem, kaj je prav in kaj narobe. Bil je resnično poseben pes,« se spominja njegov vodnik. Še istega leta je bil Cairo med enim od spopadom ustreljen v prsa in sprednjo taco, a je na srečo preživel.

Marca leta 2011 je Cairo dopolnil šest let in je bil tik pred upokojitvijo. Toda 2. maja 2011 sta bila s Chesneyjem vseeno poslana na posebno nalogo v operaciji Neptune Spear, v kateri je bil ubit Osama bin Laden. Medtem, ko so ameriški vojaki v zgradbi, kjer se je prej skrival bin Laden, zasegli dokumente, računalnike, videokasete in fotografije, je Cairo množici pred zgradbo preprečil, da bi odšla v njeno notranjost. Kmalu zatem je eksplodirala.

36 ur po operaciji Neptune Spear so bili ameriški vojaki že na sprejemu pri tedanjem ameriškem predsedniku Baracku Obami, ki do takrat sploh ni vedel za Caira. »Vsekakor želim spoznati tega psa,« je dejal Obama. Cairo je tako postal slaven, a čeprav so bili vsi ameriški vojaki, ki so sodelovali v operaciji, odlikovani s srebrno zvezdo, je Cairo ni dobil. »To je bilo zame veliko razočaranje. Cairo je bil namreč prav tako pomemben član misije kot kdorkoli drug. In tvegal je prav tako kot kdorkoli drug,« je povedal Chesney, ki je Caira, potem ko se je ta dokončno upokojil, tudi posvojil.

Je pa zato Cairo dobil knjigo, ki je govorila prav o njem. »To je še boljše od srebrne zvezde,« je prepričan Chesney.

Katja Željan