Če najdemo nastavljen strup za živali …

11. aprila, 2020
V zadnjih letih je bilo mogoče zaslediti veliko opozoril o nastavljenih strupih za živali. Kako naj najditelj ukrepa v takem primeru? Kdo je zadolžen za iskanje storilca?

Kakšne so zagrožene kazni in kako ukrepati, ko posumimo na strup in zastrupitev? Vse to smo vprašali pristojne inštitucije.

»V skladu s 15. členom zakona o zaščiti živali je eno izmed prepovedanih dejanj izpostavljanje živali strupenim sredstvom,« povedo na UVHVVR. Poudarijo, da predstavlja tako dejanje prekršek, ki ga morata obravnavati policija ali uradni veterinar. Za dokazano izvajanje prepovedanih dejanj je predpisana globa za posameznika od 800 do 1.200 evrov. Kot pravijo na UVHVVR, so doslej dobili dve tovrstni prijavi, izrekli pa niso še nobene kazni. »Velikokrat gre predvsem za deljenje medmrežnih informacij, ki so neopredeljene glede kraja in časa,« še povedo.

Kaj pa lahko ob zastrupitvi naredi lastnik? »V primeru, ko bi lastnik psa (ali druge hišne živali) opazil, da je žival pojedla hrano, za katero sumi, da je zastrupljena (tudi v primerih, če bi žival zaužila vabe, ki so namenjene zmanjševanju števila glodavcev in še nekaterih drugih škodljivcev), je nujno, da z živaljo čim prej poišče pomoč veterinarja,« pove direktorica Veterinarske zbornice Slovenije Anita Kermavnar, dr. vet. med. Poudarja, da bodo veterinarji veliko lažje postavili diagnozo in nato tudi zdravili žival, če bo lastnik s seboj prinesel ostanke hrane (in embalaže) oziroma sredstva, za katerega sumi, da ga je žival pojedla. Da pa do takšnih dogodkov ne bi prišlo, ali da bi jih bilo vsaj čim manj, pa Kermavnarjeva svetuje, naj imajo lastniki v času, ko so s svojimi psi na prostem, pse pod nadzorom oziroma na povodcu.

Andreja Šalamun