Česanje psa – kakšna metoda je najbolj učinkovita?

23. junija, 2021
Česanje je posebej nujno za pse s srednjo in daljšo dlako. Krtačimo pa seveda tudi kratkodlake, saj je to pomembno za zdravje psa.

S česanjem psu prezračimo kožuh, izčešemo nekaj odmrle dlake, povečamo cirkulacijo in lepo razporedimo njihovo naravno zaščitno maščobno plast (sebum). Pes se bo dobro počutil.

Kužke najlažje češemo na dvignjeni površini, kjer je omejen s prostorom. Kuža bo tako bolj miren in delo boste lažje opravili. Seveda pazite, da pri tem ne skoči dol. Kužki imajo radi rutino. Če boste na primer vsak dan pred večerjo namenili 10 minut česanju, se bo kuža tega navadil, česanje pa bo prijeten dogodek druženja. Z vsakodnevno nego se boste izognili vozlom in posledično cukanju, ki je zelo neprijetno za psa.

Postopek česanja

Najprej kužka celega temeljito razčešete s krtačo. Večinoma je najbolj primerna krtača, ki se ji reče slicker – gosta krtača, ki ima polno iglic. Seveda ne bodite pregrobi, ampak odločni. Češemo v smeri rasti oz. padanja dlake. Tega se lotite sistematično, da ne izpustite česa. Ne bodite pregrobi po gobčku, po trebuščku, pazite tudi okoli intimnih delov. Če ima kuža dolgo dlako, primite z eno roko šop dlake tik ob telesu in razčešite najprej konice, potem pa še ostalo (ravno tako kot svoje dolge lase npr.). Ko ste celega prečesali s krtačo, se lotite vsega še z glavnikom, saj le z njim pridete čisto do kože. Pri česanju vam bo v pomoč tudi sprej za dlako (ki ga popršite po dlaki in ne po koži).

Problematični so predeli pod tačkami, okoli ritke, gobčka in ušes, kjer se pogosto pojavijo vozlički. To boste lahko dobro dosegli le z glavnikom. Bodite temeljiti.

Branka Jeraj, Pasji salon Super Tetka