Crkljanje s psom izboljšuje počutje – je dokazala tudi najnovejša raziskava

25. avgusta, 2021
Crkljanje psa izboljšuje počutje, to ni nič novega in o tem ni dvoma. So pa sedaj tudi strokovnjaki z raziskavo ‘izmerili’ to trditev.

Raziskave so se lotili na univerzi v Britanski Kolumbiji (University of British Columbia Okanagan), ki je preučevala vpliv terapevtskih psov na počutje študentov. Izsledki raziskave so bili objavljeni v časniku Anthrozoös journal.

V raziskavo je bilo vključenih 284 študentov dodiplomskega študija, merili pa so njihovo počutje pred in po obisku terapevtskih psov. Medtem ko se jih je ena skupina študentov dotikala, jih božala in se z njimi crkljala, so drugi pse le opazovali.

Pred srečanjem s psom so študenti ocenili svoje splošno počutje – pozitivno ali negativno, kakšna je njihova socialna povezanost, kako (ne)srečni so, ali pogrešajo dom, so osamljeni, so v stresu …

Raziskava je dokazala pričakovano – najbolj se je počutje izboljšalo pri tistih študentih, ki so pse božali in imeli tesen fizični stik. Fizični stik je bil pravzaprav edini dejavnik, ki je povečal dobro počutje prav v vseh vključenih segmentih.

Kot je povedal profesor in vodja raziskave John-Tyler Binfet, bi študentom, ko se bodo vračali v študijske klopi, priporočil, da se vključijo v programe, ki vključujejo terapevtske pse in tako znižajo svoj nivo stresa.