Aktualno

Črni psi zaradi barve dlake najmanj priljubljeni

Črna je samo barva, toda za pse je tudi prekletstvo. Črni psi so najmanj priljubljeni, največkrat do zadnjega čakajo v zavetiščih in imajo najmanj možnosti za posvojitev.

Zakaj so črni psi najmanj priljubljeni? Gre za skupek več dejavnikov, ki so ga zavetiški delavci poimenovali sindrom črnih psov. Gre za fenomen, pri katerem so črni psi manj priljubljeni zaradi svoje barve dlake, ki sproža povsem neutemeljene stereotipe.

Nekaj tega izhaja iz zgodovine – svoje je naredila mitologija – črni psi (kot tudi mačke) naj bi prinašali nesrečo. Nekatere raziskave so dokazale, da se ljudje črnih psov bolj bojijo in v njih ne sprožajo tako prijetnih občutkov kot psi drugih barv. Številni menijo tudi, da so črni psi bolj nevarni, agresivni in se slabše obnašajo. Ljudje pri psih črnih barv težje ‘preberemo’ obrazno mimiko in to večino odbije. Poleg tega črna barva ni najbolj fotogenična in torej ti psi na fotografijah ne zažarijo tako, kot psi drugih barv.

”Gre za povsem resnične situacije. Pred kratkim smo imeli leglo petih ljubkih mladičkov – dva sta bila rumena, trije pa črni. Rumene smo oddali nemudoma, medtem ko so črni na svoj novi dom čakali več tednov,” je povedala Mirah Horowitz iz Lucky Dog Animal Rescue.

Mnogokrat tako črni psi (in tudi mačke) v zavetiščih ostanejo najdlje časa. Diskriminacija pa se prične že pri mladičkih.

Toda kdor je kdaj imel psa črne barve, lahko potrdi, da so prav tako ljubki, prijetni in prijazni, kot psi vseh drugih barv. Barva dlake nima prav nobene vloge pri karakterju, ki ga ima pes.

error: Kopiranje teksta ni mogoče.