Danes je svetovni dan živali

4. oktobra, 2020
4. oktober je svetovni dan živali, ki so ga razglasili že leta 1932, društva za varstvo in zaščito živali po vsem svetu pa prirejajo različne dogodke dogodke.

Namen dogodkov na ta dan je opozarjanje in opominjanje ljudi, kako pomembno vlogo imajo živali v našem vsakdanjem življenju.

Začetki praznovanja 4. oktobra kot dneva opozarjanja na pravice živali so sicer povezani s praznikom Frančiška Asiškega, ki ga katoličani častijo kot zavetnika živali in narave. Prvo praznovanje v sklopu svetovnega dneva živali je leta 1925 v Berlinu organiziral borec za pravice živali Heinrich Zimmermann.

4. oktober je tako že skoraj stoletje vsakoletna priložnost, da ljudje razmislimo o človekovem sobivanju z živalmi. Veliko ljudi namreč še vedno ne skrbi ustrezno za svoje ljubljenčke, se zanje odločijo zaradi napačnih razlogov ali jih celo zapustijo in prepustijo nemilosti, velikokrat pa tudi mučijo.

Poleg trpljenja zaradi zlorab in življenjskih razmer živali, ki živijo s človekom, zaradi nas trpijo tudi mnoge živali v divjini. Posledice upada biotske raznovrstnosti so čedalje opaznejše podnebne spremembe, vremenske ujme, siromašenje prehranskih virov in nestabilnost našega življenjskega okolja.

Čeprav se Slovenija lahko ob nedavnem poročilu o grožnji za izumrtje milijona vrst na Zemlji pohvali kot ena biotsko najbogatejših držav Evrope, tudi pri nas lahko več storimo za boljše sobivanje z naravo.

Katja Željan