Decembrsko pokanje – kako pomagati psu?

16. decembra, 2020
Decembrsko pokanje pregovorno najlepši mesec v letu spremeni v mesec groze za nekatere pse in njihove skrbnike.

Nekateri psi se namreč pokanja zelo bojijo. Če je vaš pes med njimi, mu lahko pomagate na naslednje načine.

Ostanite mirni

Če se bo vaš pes pokanja prestrašil, je zelo pomembno, da vi ostanete mirni in ga ne pomilujete. Tudi sami se poka ne prestrašite.

Psa na pok navadite

Pomagajte si z različnimi posnetki pokanja. Glasnost naj bo na začetku zelo majhna, s treningom jo počasi dvigujte. Za vsakim pokom dajte psu košček hrane. Tako bo pokanje povezal z nečim prijetnim.

Uporabite hrano ali najljubšo igračo

Ko poči, raje kot to, da psa pomilujete, zaigrajte veselje in psu vrzite kakšen košček hrane ali se z njim poigrajte. Na ta način bo pes pokanje povezal z nečim prijetnim.

Pripravite mu varno zavetje

Če je psa tako strah, da takrat ne želi hrane ali igrače, mu raje omogočite varno zavetje. Namestite ga tja, kjer se pokanje najmanj sliši (seveda mora biti prej na ta prostor navajen) in spustite rolete, da se ne bo videlo svetlobnih signalov. Prižgite radio ali TV in nastavite takšno glasnost, da bo malo zadušilo zvok pokanja.

Izogibajte se večernim sprehodom

Psa peljite na sprehod podnevi, ko je manjša verjetnost pokanja. Izhod zvečer naj bo res le v nujnem primeru.

Pomagajte si s pripomočki

Če je pasji strah zelo velik, si lahko v tem času pomagate z različnimi zeliščnimi zadevami, ki psa pomirijo (npr. baldrijanove kapljice, CBD …). Lahko si pomagate tudi z antistresnim povijanjem oz. posebnim plaščkom, ki pse pomirijo. Seveda morate na to psa prej pripraviti. Če je strah še vedno močno prisoten, se posvetujte z veterinarjem o morebitni pomoči kakšnih močnejših zdravil za ta čas.

Piše: Jure Pribičevič in ekipa Alfakan