Po 30 letih Denver le ukinja prepoved pit bullov?

Pred 30 leti sta se v ameriškem Denverju v zelo kratkem času zgodila dva napada psov. Obakrat je bil pes pasme pitbull, eden izmed napadov se je končal tragično. Sledila je prepoved.

Dovoljšen povod, da so oblasti v mestu za kar 30 let uvedle prepoved psov pasem: ameriški bit bull terier,  ameriški staffordshirski terier in staffordshirski bulterier.

Za trenutek je kazalo, da za pitbulle in njihove skrbnike tudi v Denverju prihajajo svetlejši časi. Mestni svet je namreč pred kratkim glasoval za odpravo te prepovedi. Odločili so se, da bo pasma v mestu spet dobrodošla, bodo pa skrbniki morali pridobiti posebno licenco. Če v treh letih ne bo prišlo do nobenega incidenta, licenca pri psih ne bo več potrebna in pitbulli bodo prav tako svobodni kot vsi ostali psi v mestu.

Skrbništvo nad pitbulli bo omejeno na maksimalno dva psa na gospodinjstvo.

Kot so dogajanje komentirali na ameriški pit bull organizaciji, gre za korak v pravo smer, toda številne omejitve bi pit bull še vedno postavljale v zelo neenak položaj v primerjavi z drugimi psi.

Če bo novi zakon potrjen s strani župana, bo stopil v veljavo v roku 90 dni. Toda kot poročajo nekateri ameriški mediji, je župan že izrazil mnenje, da ne more podpreti predlagane ukinitve zakona. ”Na koncu dneva se moramo vprašati, kaj bo odprava prepovedi pomenila za varnost naših domov in sosesk v mestu. Mislim, da se bo nevarnost zelo povečala,” je zapisal v pismu mestnemu svetu denverski župan Michael Hancock.

Prepoved tako še vedno ostaja aktualna.

vir: https://abcnews.go.com/