V Fukušimi še vedno živita dva moška in skrbita za nikogaršnje živali

Naoto Matsumura_Facebook
Deset let po jedrski nesreči v japonski Fukušimi tam še vedno živita dva moška in skrbita za nikogaršnje živali, ki so ostale same po nesreči.

Ko se je zgodila nesreča, je 160.000 prebivalcev tega območja je v trenutku zapustilo svoj dom, za njimi pa so ostale številne domače živali.

Poleg njih sta ostala še dva moška – 55-letni Naoto Matsumura in 57-letni Sakae Kato. Odrekla sta se prav vsemu in tvegala svoje zdravje za to, da tamkajšnje živali niso prepuščene same sebi ter da ne stradajo.

Kato ima kar 41 mačk, ki živijo z njim v okoliških hribih, skupaj z uličnim psom, ki ga je posvojil. Obljubil si je, da bo ostal s svojimi mačkami in skrbel za njih. Poleg tega pa skrbi še za številke ulične pse in mačke, ki so ostali ujeti na območju Fukušime.

Naoto Matsumura/Facebook

Matsumara pa je najprej skupaj z drugimi zapustil območje, toda kmalu se je vrnil iskat svoje domače živali. Ko se je vrnil, je spoznal, da so tam ostale še številne druge živali, ki potrebujejo pomoč. Ob njegovi vrnitvi so stradale. Sedaj skrbi za prašiče, mačke, pse, ponije in krave. Danes ima Matsumara nadimek ‘varuh fukušimskih živali’, sicer pa japonski strokovnjaki pravijo, da je verjetno ‘najbolj radioaktiven človek v državi.’

Čeprav je policija oba moška že skušala izgnati iz območja, oba vztrajata in bosta ostala tu ter skrbela za svoje živali.