Dobrodelnost do živali: Kako vemo, komu lahko zaupamo?

22. decembra, 2021
Decembra več darujemo tudi za živali. Toda kako vemo, komu zaupati? Društva pravijo, da je ključna transparentnost.

»Za živali se v decembru več daruje, mogoče tudi zato, ker je čas obdarovanj in v zameno za prispevke dobijo naše izdelke (koledar, majice, copate, skodelice, bombažne vrečke), ki so lahko res lepo darilo. V decembru smo (razen lansko leto) vedno imeli pogosto stojnice v večjih trgovskih centrih in ravno te izdelke so mimoidoči vzeli za darila. Pa tudi sicer so decembra bolj pogosto dali prostovoljni prispevek,« nam svoja opažanja razložijo v Društvu za zaščito živali Pomurje, kjer opažajo, da ljudem v zadnjih petih letih ni več tako težko prispevati za živali, še posebno, če pomagajo točno določeni živali in kasneje tudi vidijo njeno izboljšanje.

Ali bomo določenemu društvu pomagali ali ne, pa je po mnenju Lajke, društva za zaščito in pomoč živalim v stiski, močno odvisno od marketinga, ki je lahko zelo različen, »od konstantnega čustvenega izsiljevanja s solzavimi zgodbami, podkrepljenimi s preveč nazornimi fotografijami, do pravljic o grandioznih društvenih uspehih, ki nimajo z realnostjo nobene zveze, če pa zgodbo pograbijo še mediji, se pa denarnice kar precej na široko odprejo. Na splošno pa menimo, da so ljudje bolj darežljivi za dobrobit živali, kot so bili v preteklosti,« povedo v Lajki. Dodajo, da je covid kriza vplivala tudi na zmanjšanje donacij finančnih sredstev, na srečo pa se je za leto 2020 odstotek donacije od dohodnine povečal z 0,5 na 1 %, kar jim seveda v tej situaciji ogromno pomeni.

Da so ljudje vedno bolj osveščeni, menijo tudi v Društvu za zaščito živali Kranj, kjer v decembru opažajo več povpraševanja po darilcih z dodano vrednostjo. Izvajajo tradicionalne božične licitacije in prodajajo božični koledar. Pa tudi sicer, skozi celo leto prejmejo več dobrodelnih prispevkot kot nekoč. »Veliko ljudi namreč namesto daril za rojstni dan zbira denar za takšne namene ali pa ob smrti pokojnika družina nakaže zbrane donacije. Ljudje so bolj osveščeni glede živalske problematike in zato tudi raje darujejo. Je pa res, da pri nas vedno javno objavimo, za kaj smo sredstva porabili, npr. s kakšnim namenom smo pripravili licitacije. Transparentnost je ključna za zaupanje,« pravijo v DZZŽ Kranj. S tem se strinjajo v društvu Hrtji svet, ki odločilni dejavnik vidijo v resnični zgodbi, ki stoji za prošnjo po donacijah. Če ljudje zgodbi zaupajo, pravijo v društvu Hrtji svet, potem radi darujejo: »Včasih še sami ne moremo verjeti, koliko sredstev ali materiala se lahko zbere. In deliti potem povratno informacijo in pokazati, kako je vse darovano psom spremenilo življenje – to je tista neprecenljiva stvar. Mogoče res ne moremo rešiti vseh, a če lahko rešimo eno življenje, je vsekakor vredno poskusiti. In darovati.«