Dopustovanje s psom: psu dovolimo, da dodobra prevoha in spozna počitniški ‘dom’

15. julija, 2021
Nekateri skrbniki si ne predstavljajo dopusta brez svojega psa. V kolikor pes nima vedenjskih posebnosti in se v družbi drugih ljudi pa tudi psov dobro počuti, ni prav nič narobe, če nas spremlja tudi na dopustu.

Preden odpotujemo moramo nujno preveriti vsa potrebna cepljenja, priporočljivo je psa cepiti proti kužnim boleznim. Še prej pa poskrbimo za antiparazitike, ki vključuje srčno glisto.

Pri dopustovanju s psom se moramo pripraviti na nekaj posebnosti, ki nam sicer lahko povzročajo neprijetnosti.

  • Zelo pomembno je, da si ob prihodu na novo lokacijo, torej v apartma vzamemo čas in pustimo psu, da v miru vse prevoha. Če opazimo, da je nemiren, ga peljemo na sprehod v bližnji park ter se čez nekaj časa vrnemo nazaj v apartma. Priboljški so nam lahko v pomoč, najbolje je, da jih natrosimo kar po tleh. Pes bo tako takoj ob vstopu dobil pozitivno izkušnjo.
  • Vsekakor moramo vzeti v obzir, da bomo lahko obiskovali plažo le v času zgodnjih jutranjih ur in pozno popoldne. Četudi smo v senci, je za psa temperatura zraka hitro previsoka. Psa nikoli ne silimo v vodo, v kolikor tega sam ne želi!
  • Veliko psov ob plavanju zaužije vodo, kar lahko ima posledice kot so bruhanje in prebavne težave. Zato je dobro s seboj na dopust vzeti tudi kakšen probiotik v obliki paste (Enterozoo).
  • Psu moramo tako na plaži, kot v apartmaju omogočiti dostop do pitne vode.
  • Psi, ki trpijo za alergijami, lahko imajo ob kopanju v morju nekaj več težav z razdraženo kožo, zato je priporočljivo, da jih na teh mestih predhodno namažemo z mazilom, kot se ga uporablja pozimi za preprečevanje nabiranja soli med blazinicami. Dobro je, če psa po vsakem kopanju v morju, speremo z vodo.
  • Psa imejmo vedno pod nadzorom in naj bo na krajih, kjer so prisotni tudi drugi ljudje vedno pripet. Niso vsi ljudje pasjeljubci, nekateri lahko imajo celo strah pred psi, zato poskrbimo za preventivo pred naželenimi dogodki.
  • Predvsem pa bodimo s svojim psom vzgled drugim in pobirajmo iztrebke.

Dopust je lahko z nekaj malega previdnosti in priprave pravo nepozabno doživetje za celo družino.

Katjuša Rajovec