Države, kjer še vedno jedo pasje meso

14. marca, 2021
Piše se leto 2021, pa vendar še vedno obstajajo države, kjer se na mizi znajde tudi pasje meso. Verjamete, da tudi v Evropi?

Največji potrošnik pasjega mesa po navedbah portala worldpopulationreview.com ostaja Kitajska, kjer naj bi vsako leto pojedli okrog 20 milijonov psov. Uživanje pasjega mesa ima na Kitajskem dolgo tradicijo, v provinci Yulin pa vsako leto kljub protestom priredijo tudi festival pasjega mesa. Kitajska vlada je sicer lani napovedala, da bo v kratkem ukinjena prodaja psov v trgovinah in na tržnicah, kot tudi njihovega mesa. Ob izbruhu koronavirusa sta to sicer že storili dve manjši kitajski mesti.

Tudi v Vietnamu je uživanje pasjega mesa zelo znano. Še več, Vietnamci verjamemo, da lahko z uživanjem pasjega mesa učinkovito shujšajo. Veliko psov v Vietnamu lastnikom celo ukradejo, meso psov pa predelajo v hrano za ljudi. Od letošnjega leta naj bi bilo sicer v Vietnamu pasje meso v restavracijah prepovedano. Vsaj tako so obljubili v Hanoju.

V Afriki ima uživanje pasjega mesa velikokrat ritualno funkcijo. V Burkini Faso, denimo, pasje meso vidijo kot kulturni luksuz in poslastico. Z njim ne strežejo v restavracijah, ampak ga obravnavajo kot poseben obrok, ki naj bi služil utrjevanju vezi med družinami.

Tudi v Gani je za nekatera plemena pasje meso delikatesa oziroma poslastica.

Čeprav je uživanje pasjega mesa v Evropi tabu, omenjeni portal poroča, da približno trije odstotki ljudi v Švici jedo pasje meso v klobasah. Nekateri Poljaki pa naj bi celo verjeli, da pasja maščoba lajša bolečine.

Uživanje pasjega mesa je tudi v ZDA tabu, pa vendar ima le malo zveznih držav jasno zapisane zakonske prepovedi tovrstnega početja. Prodaja in uživanje pasjega in mačjega mesa je, na primer, še vedno povsem legalno v zvezni državi Pensilvanija. Nekatera plemena ameriških staroselcev v Teksasu, Oklahomi in Kansasu še vedno hranijo tradicionalne recepte, ki vključujejo tudi pasje meso.

Katja Željan