Dve sestri in njuni trije borderski ovčarji obnavljajo gozdove v Čilu po požarih

Pred tremi leti so Čile prizadeli najhujši požari v zgodovini, ki so za seboj pustili opustošeno pokrajino. To pomagajo obnavljati trije borderski ovčarji.

Požari so opustošili pokrajino in povzročili za 333 milijonov dolarjev škode. Kako se lotiti sanacije in obnove gozdov, ni bilo jasno nikomur, vse dokler se niso pojavili 3 kosmati ‘reševalci gozdov’, trije borderski ovčarji – 6-letni Das in njuni hčerki Olivia in Summer.

Njuni lastnici sta sestri Francisca in Constanza Torres, ki živita v čilenskem Talcu. Iz svoje mladosti se pokrajine spominjata popolnoma drugače, kot je danes in želita si, da bo nekoč spet takšna, da bodo zrasla drevesa in da se bodo v gozdove vrnile živali, ki so jih požari pregnali. Prišli sta na idejo, da bi jima pri izpolnjevanju cilja pomagali njuni trije psi.

Tako sta jih natrenirali za to, da tečejo skozi opustošene gozdove s posebnimi nahrbtniki, iz katerih padajo semena tamkajšnjih vrt rastlin. Ta semena bodo pomagala obnoviti opustošeno pokrajino. Francisca in Constanza, ki projekt izvajata v svojem prostem času in s svojim finančnim vložkom, pravita, da se pasji trio izjemno zabava ob svojem delu, ko skačejo in tečejo skozi pokrajino in vse skupaj jemljejo kot pogoste izlete na deželo.

Pasji ‘reševalci’ so tudi mnogo bolj učinkoviti, saj na dan pokrijejo mnogo večje področje, kot pa bi ga prehodil človek. Psi prepotujejo 30 kilometrov v enem dnevu in odvržejo 10 kilogramov semen. Sestri pravita, da so borderski ovčarji popolni delavci, saj so inteligentni, imajo veliko energije in so hitri.