Aktualno

Elektrošek ovratnice: zatiranje nagonov, stres in bolečine

Zakon o zaščiti živali pravi, da vzgoja in šolanje psom ne smeta predstavljati bolečine. Na drugi strani so v Sloveniji dovoljene elektrošok ovratnice.

Zakon o zaščiti živali v deveti alineji 15. člena navaja, da je prepovedana vzreja, vzgoja in šolanje na način in s pripomočki, ki živali povzročajo bolečine ali kako drugače škodijo njenemu zdravju. Kljub vsemu je pri nas mogoče kupiti elektrošok ovratnice.

Ovratnice, ki s pomočjo dveh jeklenih mikro elektromehaničnih senzorjev omogočajo doziranje elektro impulzov, uporabljajo skrbniki psov, ki nimajo ustreznega znanja o (pre)vzgoji psa.

Vsakemu izkušenemu pasjemu behavoristu je jasno, da je ob izbiri pravilnega znanja pri vzgoji psa uporaba elektronskih ovratnic nepotrebna. Izgovori, ki jih najpogosteje slišimo od skrbnikov psov in na žalost tudi od nekaterih pasjih inštruktorjev pa so takšni, ki bi naj govorili v dobrobit psa.

Že dolgo je jasno, da je načinov, kako psa vzgojiti, da ne pobegne na cesto ali da med sprehodom ne prihaja do konfliktov z drugimi psi, veliko in nobene potrebe ni, da se pri tem psu povzroča bolečine. Za navidezno pozitivnimi rezultati v vedenju psa, ki jih lahko instantno dosežemo z uporabo elektrošok ovratnic, se skrivajo zatiranje nagonov, stres ter bolečine.

Predstavljajte si, da vozite po cesti, kjer vas za vsak napačen zavoj, kjer se zapeljete po sredinski črti volan strese. Ne zveni prijetno kajne? Taka vožnja z avtomobilom človeku vedno znova povzroča stres in z njo pridobivamo negativne izkušnje v različnih situacijah. Samo vprašanje časa je, kdaj bomo nehote, v trenutku, ko se nam stres nakopiči, zapeljali preko črte. Kakšne bodo posledice je odvisno od gostote prometa v danem trenutku.

Čeprav proizvajalci zagotavljajo, da uporaba elektrošok ovratnic psu ne povzroča bolečine, njihova navodila za uporabo govorijo drugače. Med drugim najdemo v navodilih za uporabo zapise kot so opozorila, da naj bo uporaba pri plašnih in občutljivih psih posebej pazljiva, elektrošok ovratnice se ne smejo uporabljati na bolnih psih (srčne težave, epilepsija itd.), ne sme se jih nositi več kot 8 ur itd.

Že samo preko navedenega bi lahko bilo marsikomu jasno, da psu uporaba elektrošok ovratnice povzroča dolgoročno škodo, ki se odraža v drugih vedenjskih težavah ali celo zdravstvenih težavah.

Pričakovati, da bi imeli vodljivega psa, ki bi ga opravljali preko daljinca, je utopično. Navsezadnje mora biti vzgoja psa izziv, doseganje želenih ciljev pa naš ponos – ki ob uporabi averzivnih metod zbledi.

Katjuša Rajovec, Zavod Muri

Nasveti Moj pes

Poglej vse nasvete

error: Kopiranje teksta ni mogoče.