Aktualno

Frigga, šnavcerka, ki razveseljuje otroke v vrtcu

foto: arhiv društva Ambasadorji nasmeha

Naša Frigga je prav prikupna bela šnavcerka. Menda je edina te pasme pri nas, ki se v prostem času ukvarja s podajanjem tačke, izvajanjem nalog in hrustanjem priboljškov, ki jih dobi pri delu v razvojnem oddelku vrtca Zelena jama.

Frigga s svojo vodnico Majo Juvanc Biber redno obiskuje ta oddelek, kjer izvajata različne vaje in naloge. Včasih gredo z otroki na sprehod, kjer se otroci preizkusijo tudi v držanju povodca in vodenju Frigge. Da pa ne ostane samo pri sprehodu, se Maji in Friggi otroci skrijejo za drevesa. Kako zabavno je, ko jih Frigga najde! Seveda, brez njenega smrčka ne bi bila tako uspešna. Vemo, da je pasji smrček izjemen in prekaša po sposobnosti vohanja, človeškega.

Otroci Friggo med hojo tudi opazujejo. Gledajo, kako se giblje, kako ima postavljen repek, kako obrača ušesa, kako vohlja okoli in kako se odzove ob srečanju z drugimi kužki. Res zanimivo!

Zabavne, zanimive in poučne izkušnje

Ko ne gredo ven in ostanejo v vrtcu, Friggi pripravijo posodico z vodo, nato ji podajajo priboljške in poslušajo kako hrusta. Friggo tudi božajo in radi počešejo, da bo odšla domov urejena in lepa. Senzorne izkušnje so še posebej zanimive. Enkrat so si namazali podplate s paštetko in Frigga jo je seveda z veseljem polizala. Otroci pa so lahko občutili Friggin topli jeziček, ki jih je žgečkal po podplatih.

Seveda se tudi razmigajo in zato v prostoru postavijo gibalni poligon; tunel, miza, krogci, vse pride prav. Da pa ne bi bile vaje prelahke, morajo otroci najprej izbrati listek z narisanim likom, ga zatakniti za Friggino oprsnico in opraviti s poligonom. Seveda se jim vedno pridruži še Frigga, saj je skupaj delo lažje in bolj zabavno. Na koncu poligona listek iztaknejo izpod Friggine oprsnice. Nato morajo povedati, kateri lik je na listku in listek postaviti na drugi listek z enakim likom. Na koncu pa seveda Friggo še pobožajo.

Včasih pa se učijo delov telesa in primerjajo svoje s Frigginimi. Seveda je veliko bolj zabavno pa tudi lažje, če je čisto pravi kuža zraven. In Frigga v delu z otroci res uživa.

foto: arhiv društva Ambasadorji nasmega

Maja in Frigga svoje poslanstvo opravljata že četrto leto

Hodita tudi v šolo, kjer Friggi berejo. Radi pa se pridružita tudi ostalim parom, kadar gredo na kakšne večje dogodke. Frigga še posebej rada dela na otroških dogodkih. Srečate ju lahko na velikem tri dnevnem dogodku Igraj se z mano, ki je konec maja na Kongresnem trgu. Takrat je polno otroških delavnic in otroškega živžava. Jeseni pa prideta na Otroški bazar, ki je običajno na Gospodarskem razstavišču.

Če pa se vmes prikaže še kakšna druga priložnost ali povabilo, pa, če le lahko, prideta. Tako sta letos prikazali naše delo na srednji zdravstveni šoli v Ljubljani, za dijake, v okviru interesnih dejavnosti. Na koncu prikaza, kjer sta uro suvereno odvodili je profesorica povedala: »Frigga je, kot prava Ambasadorka nasmeha, prinesla nasmeh na naše obraze in poskrbela, da smo se poslovili polni oksitocina, serotonina, dopamina in endorfina. Maja in Frigga, polepšali sta nam dan!«

error: Kopiranje teksta ni mogoče.