Aktualno Zdravje & nega

Giardia: diagnoza in zdravljenje pri hišnih ljubljenčkih

Giardia je zajedavec, ki živi v črevesju psov, mačk in drugih živali, tudi človeku ter povzroča giardiozo, bolezen prebavil.

Glede na veliko zanimanje za tematiko, smo pripravili še nekaj dodatnih informacij.

Če opazite prebavne težave pri svojem hišnem ljubljenčku, obiščite izbranega veterinarja, ki bo opravil pregled in test na giardio.

Diagnoza giardie

Veterinar bo zbral celotno anamnezo in opravil fizični pregled, da bi ocenil splošno zdravje in hidracijo vašega psa ter preveril, ali ima črevesne bolečine, pline in morebitno izpostavljenost giardiji. Za preverjanje dokazov o okužbi z giardio, običajno veterinarji priporočijo fekalni test za črevesne parazite in hiter interni “Snap test” ali ocena z mikroskopom.

Zdravljenje prisotnega zajedavca

Zdravila za odpravo giardie so na voljo in so cenovno dostopna. Bolezen lahko zahteva več krogov zdravljenja, ker jo je težko popolnoma odstraniti iz vašega doma in preprečiti ponovno okužbo.

Preventivni ukrepi

Psi, ki so pravkar ozdravili okužbo z giardio se zlahka ponovno okužijo. Zato morate razkužiti vse bivalne prostore, do katerih ima vaš pes dostop. Proti cistam giardie so  učinkoviti amonijak, razredčena raztopina belila ali čiščenje s paro. Takoj poberite vse iztrebke svojega psa in jih zavrzite (ne glede na to, ali se vaš pes pokaka na sprehodu ali na vašem dvorišču). Če imate v gospodinjstvu druge hišne ljubljenčke, obvestite svojega veterinarja in ga povprašajte, ali je treba drugim živalim dajati zdravila kot preventivni ukrep.

Pozor!

Če je v vaši družini tudi dojenček, ki se plazi naokoli, pobira igrače s tal in jih daje v usta, ali oseba z oslabljenim imunskim sistemom, bo veterinar verjetno zahteval več negativnih testov na giardiozo, da zagotovi izkoreninjenje zajedavca iz vašega doma.

Kaj je giardia in kaj morate vedeti o njej?

Vir: PET MD

error: Kopiranje teksta ni mogoče.