Kaj je giardia in kaj morate vedeti o njej?

14. novembra, 2022

Giardia je enocelični zajedavec, mikroskopske velikosti, ki povzroča giardiozo. Živi v črevesju psov (in drugih živali, vključno z mačkami in ljudmi) in povzroča hude bolezni prebavil.

Giardia se pri psih širi s fekalno onesnaženo vodo, hrano ali prstjo. Možno je, da se z giardiozo okužite tudi vi preko svojega hišnega ljubljenčka. Pomembno je, da pri negi okuženega ljubljenčka izvajati varne higienske navade, kot je pozorno umivanje rok in dezinfekcija vseh prostorov, do katerih ima dostop vaš pes ali mačka.

Simptomi giardie pri psih

Giardia pri psih povzroča obilno, vodeno drisko. Poleg driske lahko simptomi giardije pri psih vključujejo še bruhanje, prekomerne pline z neprijetnim vonjem, zmanjšan apetit, zmanjšano energijo in pogoste želje po odvajanju blata.

Prav tako je treba omeniti, da imajo lahko psi (in druge živali) giardio prisotno v črevesju in so asimptomatski, saj se test za giardiozo pri zdravih psih ne izvaja rutinsko. Možnost, da imajo sicer zdravi psi giardio, je še en razlog, zakaj je higiena okoli živalskih iztrebkov tako pomembna kot tudi ravnanje s kakci.

Opozorilo na spletu: Ljubljana Vič

Opozorilo za prebivalce Ljubljane – Vič/Dolgi most je objavila lastnika psička, ki so mu diagnosticirali giardijo.  Med simptomi je navedla hudo drisko, pri kateri ne pomagajo običajna sredstva, npr. Enterozoo. Kot preventivo pa: umijte kosmatkotom tačke po sprehodu, preprečujte stik s tujimi iztrebki, za svojim kosmatkotom poberite iztrebke.
Zdravljenje obstaja, vse se da urediti, je pa parazit zelo vztrajen, tako da je preventiva res pomembna.

Kako se okužijo?

Ciste giardie (zunanje lupine, ki zajedavcu omogočajo, da živi zunaj gostitelja) je treba zaužiti, da povzročijo okužbo.

Psi se okužijo z uživanjem hrane ali pitja vode, ki vsebuje ciste, ali z neposrednim zaužitjem okuženega blata.

Zaužitje blata ne pomeni vedno uživanje iztrebkov. Zaužitje se lahko zgodi tudi, ko vaš pes povoha zadnjice drugih psov (najpogostejši pozdrav med psi), nato pa si oblizne nos. Kontaminirana prst in rastline so še en vir možne okužbe za pse.

Preberite tudi: DIAGNOZA in zdravljenje

Giardia: diagnoza in zdravljenje pri hišnih ljubljenčkih

Vir: PET MD