Hachiko, kar deset let na postaji čakal svojega pokojnega lastnika

16. februarja, 2021
Hachiko je gotovo najbolj znan in najbolj vdan pasji prijatelj v zgodovini. Kar deset let, vse do svoje smrti je na postaji pes čakal svojega pokojnega lastnika.

Hachiko, pasme akita inu, je bil posvojeni pes japonskega profesorja Hidesabura. Nerazdružljiva sta postala v 20. letih prejšnjega stoletja.

Hidesaburo je vsak dan hodil v službo z vlakom in na postajo ga je pospremil Hachiko. Prav tako pa ga je vsak večer pričakal na postaji, da sta skupaj odšla domov.

Nekega dne pa se Hidesaburo zvečer ni vrnil z vlakom, saj ga je prizadel infarkt in je umrl. Hachiko je od tistega dne vsak dan znova prišel na postajo ob določeni uri in upal, da bo vlak pripeljal njegovega ljubljenega skrbnika. To je počel kar 10 let, vse do svoje smrti.

Ko je Hachiko umrl, so na postaji v čast njegovi zvestobi postavili kip. Ta je bil med drugo svetovno vojno uničen, toda kasneje so ga obnovili in tam stoji še danes. Njegov kip stoji tudi v tokijskem nacionalnem muzeju znanosti.

Po smrti so Hachika upepelili, njegovo žaro pa postavili zraven profesorjevega groba. Po najbolj vdanemu psu v zgodovini so posneli filmsko uspešnico z Richardom Gerom v glavni vlogi.