Hišni ljubljenčki pomagajo ohranjati psihično zdravje v starosti

12. aprila, 2022

Raziskovalci z univerze v Michiganu so šest let preučevali starejše občane s hišnimi ljubljenčki in tiste brez hišnih ljubljenčkov, rezultati so pokazali, da štirinožni prijatelji pomagajo ohranjati kognitivne sposobnosti.

Hišni ljubljenčki izboljšujejo naše zdravje in dobro počutje na številne načine, od pomoči pri lajšanju simptomov depresije in lajšanja stresa do spodbujanja k hoji.

Zdaj pa so raziskovalci na Univerzi v Michiganu ugotovili, da bi lahko vsakodnevna skrb in igranje s hišnim ljubljenčkom zaščitilo starejše osebe tudi pred upadom kognitivnih sposobnosti.

Pomembna je dolgoletna skrb za hišnega ljubljenčka

V raziskavi je sodelovalo 1.369 starejših odraslih s povprečno starostjo 65 let. 53 odstotkov jih je imelo hišne ljubljenčke, medtem ko jih je 32 odstotkov imelo hišne ljubljenčke pet let ali več.

Pred začetkom so udeleženci opravili kognitivne teste, ki so se osredotočali na odštevanje, štetje in pomnjenje besed, vsaka oseba je prejela skupno oceno od nič do 27.

Rezultati so v povprečju v šestih letih pokazali, da so imeli dolgoletni skrbniki hišnih ljubljenčkov ocene kognitivnih testov, ki so bile 1,2 točke višje, v primerjavi z lastniki hišnih ljubljenčkov, ki zanje skrbijo krajše časovno obdobje oz. nimajo hišnega ljubljenčka.

 

 

Vir: Daily Paws