Invalidni pes Jack pomaga slepi lisici Pumpkin

2. julija, 2021
Živalska prijateljstva so včasih resnično izjemna. Tokrat si lahko na posnetku ogledate, kako je invalidni pes Jack nadomestil oči slepi lisici z imenom Pumpkin.

Jacka in Pumpkin je pomagala združiti veterinarka Anna, ki svoje delo opravlja že 17 let.

Anno so poklicali iz Društva za pomoč divjim živalim, ko so našli obnemoglo lisico, ki je imela zlomljeni dve nogi. »Imeli smo dve možnosti: da lisico uspavamo ali da poskrbimo zanjo. Pomislila sem, da se moram zanjo boriti, dokler za lastno življenje bori tudi sama,« je povedala veterinarka.

Odnesla jo je domov in namestila na poseben voziček, s pomočjo katerega je poskrbela za razbremenitev zlomljenih nog. Lisica, ki je dobila ime Pumpkin, je v vozičku preživela šest tednov, nato je počasi začela znova hoditi. A veterinarka je kmalu ugotovila, da je Pumpkin slepa, saj se ni odzivala na ničesar. Tako tudi nikoli ni agresivno odreagirala na dražljaje iz okolice.

Odločila se je, da bo Pumpkin povezala z invalidnim psičkom Jackom, ki pri hoji uporablja voziček. Jack Pumpkin skrbno varuje, saj živalim, ki se preveč približajo Pumpkin, odžene stran. Poleg tega Jack Pumpkin vozi tudi na sprehode. Pumpkin namreč med sprehodi sledi zvoku Jackovega vozička in tako hodi za njim.

»Med mojimi ‘strankami’ so tudi kokoši. Lepo je opazovati interakcije med Pumpkin in njimi. Všeč mi je opazovati, kako Pumpkin osrečuje živali in tudi ljudi,« je še povedala veterinarka Anna, ki je lisici rešila življenje. »Pumpkin ni moja žival. Prej bi rekla, da sem jaz njena vodnica, ki ji nudi pomoč, ko jo potrebuje,« meni Anna.

Katja Željan