Izbira psa na podlagi videza ali koliko polarnih psov je zavrženih zaradi Game Of Thrones

18. novembra, 2020
‘Vsake oči imajo svojega malarja’, pravijo. S tem ni popolnoma nič narobe, ljudje smo pač vizualno naravnana bitja. Toda izbira psa je več kot to.

Vendar pri izbiri družinskega člana videz ne sme biti edini ali najpomembnejši dejavnik.

Karakter je namreč tisti s katerim bomo morali preživeti nadaljnjih najmanj deset let. Kadar nam pes karakterno ne ustreza, pa skrb zanj kaj hitro postane dodaten opravek, ki ga le mukoma opravljamo.

Pri izbiri pasme psa je bistvenega pomena, da nam ustrezajo karakteristike in da se pozanimamo o zgodovini pasme in razumemo njen namen, za katerega so pasmo vzredili. Potem bomo namreč veliko bolje razumeli psa, s katerim si delimo življenje in se prilagodili njegovim potrebam. V kolikor se odločamo za mešančka, nam bo zagotovo lažje, če bomo vedeli, katere pasme so njegovi predniki.

Ljudem je všeč denimo sibirski haski zaradi prečudovitega volčjega izgleda in pogosto modrih oči, o potrebah pasme se pa »pozabijo« pozanimati. Pogosto se takšni nakupi psa končajo klavrno ali celo tragično. Pasma seveda ni vse. Tukaj so vpleteni še marsikateri drugi dejavniki. Pa vendar nam pasma psa predstavlja neko vodilo, kaj lahko pričakujemo od psa in kaj pes potrebuje, predvsem pa, kaj mu lahko mi ponudimo. Če se odločamo za ovčarskega psa, bomo psu primorani nuditi konkretno zaposlitev, da zadovoljimo njegove nagone. Vlečni psi nas bodo vlekli po ulici, če ne bomo postavili mej in psu namenili nadomestne zaposlitve.

Kolikokrat beremo o psih, ki so prerastli lastnike in so postali »odveč« Ni vsak človek za vsakega psa!

Če smo zapečkar in dneve radi preživljamo na kavču, žal verjetno ne bomo primeren vodnik za pripadnika delavnih pasem, pač pa bomo morali pobrskati za majhnimi družnimi psi oziroma iskati energijsko nam primernega psa. Tako tudi ne bi bilo na mestu, da si kot zelo aktivni ljudje omislimo psa, ki nas ne bo dohajal in bi z našimi aktivnostmi ogrožali njegovo zdravje.

Vse preveč psov išče nov dom, saj se ljudje ne pozanimajo dovolj o pasmi, ki jo kupujejo. Nekaj časa so bili zaradi filma 101 Dalmatinec popularni dalmatinci, pa škotski in nemški ovčarji zaradi slavne Lassie, Rexa in Rin Tin Tina, zaradi serije Game Of Thrones in številnih drugih filmov in serij o polarnih psih je vsako leto po svetu zavrženih nešteto volku podobnih psov.

Ljudje vidijo lepega psa, ki je v filmu seveda prikazan drugače kot v realnosti, ko pa mladička pripeljejo domov, se tak nakup navadno konča kot slaba izbira, saj ljudje preprosto niso bili pripravljeni na količino dela, ki pride v paketu s psom. Pogosto so razočarani, ker se je romantična predstava o psu, kakršno so dobili po ogledu filma, izkazala za povsem nerealno.

Pes je živo bitje in naj bo izbira nam primernega psa zavestna in preudarna odločitev.

Anja Kosi