Aktualno

Izbrati mešančka ali pasemskega psa?

Izbrati pasemskega psa ali mešančka? Kupiti ali rešiti iz zavetišča? Veliko ljudi, ki razmišlja o novem družinskem članu, se sooča s temi vprašanji.

Pri mešančkih, kjer je vsak svoj unikat – različne velikosti, barve, pa tudi karakterja – v resnici težko vemo, kaj pričakovati. Če vidimo starše, kaj se sicer redko zgodi, lahko nekaj že sklepamo, toda vedno je vprašanje koliko in kaj bo pes podedoval od prednikov. Mešančki so raznoliki in so lahko čudoviti sopotniki. So tudi finančno bolj dosegljivi, vsaj sam nakup. In če ga vzamemo iz zavetišča za vedno ostane prijeten občutek, da smo nekomu rešili življenje.

Pasemski psi so psi z rodovnikom, psi določene pasme, katere značilnosti, videz, pričakovanja so vsaj v grobem znani. Znani so predniki, njihovo zdravstveno stanje, iz česar izhajajo določene smernice oz. okvirna pričakovanja, kako bo z njihovimi potomci. Vendarle pa mora vsak pes, tako mešanček, kot pasemski, v življenju imeti tudi malo sreče, da je zdrav in nikoli še tako brezhibni predniki niso zagotovilo, da naš pes ne bo imel nobenih zdravstvenih težav.

Kakorkoli se odločimo, oboje bo prav. Da bomo le novemu družinskemu članu znali ponuditi, kar potrebuje.

 

 

 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.